​Pedeseta godišnjica od kada je čovjek napravio prve korake na Mjesecu dobar je razlog za proslavu, te upravo zbog toga NASA objavljuje stare materijale i fotografije, a kako bi sa ostatkom svijeta podijelila do sada nepoznate detalje misije Apollo.

Među materijalima su se našle i nevjerovatne panorame, koje je restaurirao NASA-in ekspert za fotografiju Warren Harold. Tako je javnost dobila pristup detaljima koji su snimljeni prije 50 godina, a jedna od najzanimljivijih fotografija je ona koja prikazuje oblast u koju se spustio Apollo 17 – dolinu Taurus-Littrow, koju eksperti opisuju kao jedan od najspektakularnijih „prikaza prirode u našem solarnom sistemu“.

Najveći problem je nebo bez zvezda, koje bi neke teoretičare zavjere moglo da inspiriše da ponovo poviču „Prevara!“, ali eksperti ističu da je nebo namjerno zatamnjeno kako bi se akcenat stavio na astronaute koji su hodali mjesečevom površinom.

Ovo nije prvi put da je NASA objavila fotografije površine Mjeseca, ali istorijski kontekst Apollo fotografija ovim materijalima daje dodatnu dimenziju, te podsjeća dokle čovjek može da stigne.

(Cnet)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...