21.3 C
Bosanska Krupa
Petak, 17 Septembra, 2021

NASA će namjerno izazvati sudar letjelice i asteroida

- Oglas-

Američka svemirska agencija NASA želi zaštititi čovječanstvo od “svemirskih prijetnji” poput kolosalnih asteroida te se uhvatila u koštac s tim izazovom.

NASA planira da namjerno izazove sudar letjelice i asteroida, što će predstavljati probu za spašavanje Zemlje od eventualne apokalipse izazvane udarom asteroida.

Ljudi ne žele završiti kao dinosauri pa stoga NASA planira lansirati misiju i testirati metode osmišljene za potencijalnu promjenu putanje asteroida koji se kreće prema Zemlji, naravno ukoliko bi to u budućnosti bilo potrebno, odnosno ako bi takav asteroid bio otkriven.

Program je nazvan DART, odnosno Double Asteroid Redirection Test, a počinje 24. novembra. Ukoliko bude odgađanja, onda će program početi do februara 2022. godine. Nakon godinu dana putovanja, letjelica će doći do asteroida Dimorphosa srednje veličine, koji orbitira oko mnogo većeg asteroida Didymosa. Misija podrazumijeva sudar DART letjelice i asteroida pri brzini od 6,5 km/s, a veličina letjelice odgovara veličini automobila te je teška trećinu tone. Ako sve prođe prema planu, Dimorphosova orbita koja traje gotovo 12 sati će biti promijenjena, a riječ je o minutama.

Pet godina kasnije će misija Hera, koju je isplanirala Evropska svemirska agencija ESA, analizirati situaciju kako bi se ustanovilo da li je plan uspio. Sudar bi trebao imati tek manji efekt na asteroid, ali doboljan da se asteroid ukloni s putanje koja vodi prema Zemlji. Međutim, ova metoda je efikasna samo ako znamo unaprijed da asteroid dolazi. Iz NASA-e tvrda da im je cilj imati mogućnost spriječiti istinsku prirodnu katastrofu.

Kada DART udari u Dimorphos, energija udara će biti otprilike jednaka eksploziji tri tone TNT-a, a rezultat će biti raspršivanje hiljada komada ostataka u svemir. Udar neće odmah imati primjetnu promjenu u orbitiranju Dimorphosa, nego će se promjena uočiti za nekoliko dana.

Cilj misije je dda posluži kao proba za spašavanje Zemlje od apokalipse izazvane udarom asteroida, no uspješnost ove metode zahtijeva proučavanje kompleksnog fenomena, od haotičnog okretanja, pa do utjecaja sunčeve svjetlosti i disperzije toplote.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci