Akcije njemačke automobilske kompanije Volkswagen (VW) su rano jutros na frankfurtskoj berzi pale za novih osam posto, pošto su investitori nastavili rasprodavati akcije poslije skandala s lažiranjem podataka Volkswagenovih dizel automobila o zagađenju zraka koji je stekao globalne razmjere.

Nakon što su u prethodna dva dana akcije izgubile 35 posto vrijednosti, one su rano jutros, u prvih 20 minuta trgovanja, pale na novi jednodnevni minimum od 102,2 eura.

Članovi nadzornog odbora VW-a sastali su se kasno sinoć, a za danas je planiran nastavak razgovora o budućnosti generalnog direktora kompanije Martina Winterkorna.

Winterkorn je, prema pisanju njemačkog regionalnog lista, izgubio povjerenje vodećih akcionara.

Generalni direktor Volkswagena Martin Winterkorn izvinio se jučer, putem videoporuke postavljene na zvaničnom siteu kompanije, zbog nepoštenog postupka njegove kompanije koja je u svoja dizel vozila ugradila softver koji može lažirati podatke o zagađenju zraka.

“Nepravilnosti kod dizel motora naše grupacije su u suprotnosti sa svim onim što Volkswagen predstavlja. Još nisam dobio odgovore na sva pitanja u ovom trenutku, ali neumoljivi smo u tome da otkrijemo pozadinu (te manipulativne radnje)”, rekao je Winterkorn, javlja britanski Guardian.

Čelnik VW-a je poručio da će sve činjenice “iznijeti na sto, što je brže, temeljnije i transparentnije moguće”, i da će usko sarađivati s nadležnim državnim agencijama i organima.

Punu transparentnost od Volkswagena je jučer zatražila i njemačka kancelarka Angela Merkel.

“S obzirom na tešku situaciju, od ključnog značaja u ovom trenutku je da se osigura puna transparentnost i raščisti čitava stvar. Ministar za saobraćaj je u u bliskom kontaktu s kompanijom VW, i ja se nadam da će činjenice što prije isplivati na svjetlo dana“, izjavila je Merkelova.

VW je jučer priznao da je 11 miliona njegovih dizel automobila u svijetu opremljeno uređajima koji mogu lažirati podatke o zagađenju zraka i saopćio da će izdvojiti 6,5 milijardi eura za treći kvartal radi pokrivanja potencijalnih troškova proizašlih iz tog skandala, piše Tanjug.

KOMENTARI:
Loading...