Svake godine nezavisna organizacija koja se bavi ispitivanjem bezbjednosti vozila na evropskom tržištu ispituje na desetine novih modela.

Nakon izvršenih testova sudara i analize elektronskih sistema asistencije, automobili se ocjenjuju u četiri oblasti: bezbjednost odraslih putnika, bezbjednost djece u vozilu, bezbjednost pješaka i bezbjednosni sistemi asistencije vozaču.

Na osnovu dobijenih rezultata u sve četiri kategorije, vozilu se dodjeljuje konačna ocjena svedena na broj zvijezdica (1-5).

S obzirom da se modeli različitih klasa ne mogu direktno upoređivati samo pomoću dodijeljenih zvijezdica, EuroNCAP na početku svake godine daje pregled najbezbjednijih vozila po kategorijama za prethodnu kalendarsku godinu.

Sva testirana vozila u 2015. podijeljena su u osam kategorija, a pojedine klase su izostavljene jer je u godini koja je iza nas ispitan isuviše mali broj modela iz tih automobilskih segmenata.

Za najbezbjedniji u klasi velikih SUV modela proglašen je Volvo XC90.

Najsigurniji mali SUV u 2015. bio je Mercedes GLC (nasljednik “kockastog” GLK).

Među velikim porodičnim automobilima titulu najbezbjednijeg u klasi odnio je novi bazni model kompanije Jaguar, limuzina XE.

Prema EuroNCAP-u, najbolju zaštitu u klasi malih porodičnih vozila obezbjeđuje luksuzni kompaktni hečbek Infiniti Q30.

U kategoriji “supermini” ili klasa gradskih automobila – titula najbezbjednijeg u 2015. pripala je novoj Hondi Jazz.

Veliki MPV automobil koji pruža najbolju zaštitu u poređenju sa ostalim novim srodnim modelima na evropskom tržištu je Ford Galaxy, dok je isto zvanje u kategoriji malih MVP vozila dodjeljeno modelu VW Touran.

Na kraju, najbezbjedniji model u klasi “roadster sport” je Mazda MX-5.

Važno je napomenuti da je uprkos pooštravanju kriterijuma iz godine u godinu i u 2015. najveći procenat testiranih modela osvojio maksimalnih 5 zvjezdica i da su razlike u bezbjednosnim osobinama najbolje ocijenjenih automobila veoma male.

KOMENTARI:
Loading...