Pred vama su neke od zanimljivih aplikacija koje su u prethodnoj godini pomjerile granice – idejom, kreativnoščću, tehnologijom ili dizajnom.

Loopimal
Ova aplikacija prestavlja sjajnu priliku da svoje dete na zabavan način uvedete u kreativni svijet muzike. Različiti oblici poredani na ekranu stvaraju muziku tako što ih ubacujete na vremensku traku, čime kreirate muzičku sekvencu. Od njihovog rasporeda ne zavisi samo to kako će zvučati ta muzika, već i kako će se uz nju kretati animirana životinjica koja izvodi svoj ples.

U Lupimalu svaki oblik stvara određeni zvuk ili melodiju, kao i propratni plesni potez: tako animirano prase izvodi piruete pri udarcu ksilofona, lenjivac meditira uz zvukove indijskog muzičkog instrumenta sitare, hobotnica pomjera svoje pipke uz improvizacije basa i tako dalje. Lupimal (Loopimal) pomaže da naučite djecu da programiraju, slažu skladne cjeline, ali i da se uz sve to dobro zabave.

Metamorphabet
Još jedna korisna razbibriga za djecu– Metamorfabet (Metamorphabet) je interaktivna aplikacija za učenje abecede. Ona pokazuje koliko učenje slova može da bude kreativno i zabavno. Dizajn i izgled cijele aplikacije podsećaju na popularnu seriju „Ulica Sezam” (Sesame Street), a animirali su je maštoviti crtači koji su radili čuveni animirani film sa Bitlsima „Žuta podmornica” (Yellow Submarine).

Za razliku od većine digitalnih primjera abecede, Metamorfabet ima bogat fond riječi, a slova ne označavaju predvidljivi predmeti ( A – apple – jabuka) već se na slikama mogu pronaći i rogovi, luk, nosorog… Ova aplikacija može da bude vrlo korisna za učenje engleskog jezika.

Earth: A Primjer
Ova aplikacija za ajped je poput udžbenika geologije za savremeno doba. Aplikacija je urađena u stilu čuvene knjige „The Way Things Work”, autora Nejla Ardlija i Dejvida Makolija. Cilj je objasniti na koji način funkcioniše priroda na Zemlji.

Ona simulira načine na koje lava, vetar, temperatura i voda oblikuju našu planetu. Čak ima i ugrađen simulator koji korisnicima omogućuje da se „igraju boga” i da usmjeravaju sile, posmatraju hiljadugodišnje procese geoloških promjena, da grade kanjone, vulkane, razbijaju i spajaju kontinente i još mnogo toga.

Osim što je edukativna, ova aplikacija pruža i nevjerovatno i zadivljujuće korisničko iskustvo.

Land`s End
Logička igra veoma podseća na „Myst”, čuvenu avanturističko-logičku video-igru koja je devedesetih godina dvadesetog vijeka bila najprodavanija računarska igra svih vremena. Lends end (Land`s end) igraču nudi putovanje kroz spektakularne predjele, a njegov zadatak je da probudi drevne civilizacije koristeći moć uma.

Igra kombinuje nagrađivani pristup „us two” igara sa Samsung Gear VR tehnologijom, stvarajući sasvim novo i nevjerovatno iskustvo virtuelne stvarnosti. Posljednja verzija ovog Samsungovog uređaja kompatibilna je sa pametnim telefonima Galaxy S6 edge+, Galaxy S6 i Galaxy S6 edge istog proizvođača, uz pomoć čijih super AMOLED ekrana je moguć bogat prikaz multimedijalnog sadržaja za izuzetno realistično iskustvo virtuelne stvarnosti.

Tworlds
Aplikacija „T-worlds” možda nije spektakularna kao prethodne, ali ima vrlo specifičnu namjenu. Nedostatak efekta spektakularnosti u njoj nadoknađuje kreativnost i humanost kojom ova aplikacija odiše.

Pod sloganom „Da li ste se ikada zapitali da li se još neko na svijetu osjeća kao vi?”ova aplikacija povezuje ljude iz cijeloga svijeta na potpuno neočekivani način. Pomoću aplikacije korisnici biraju emocije poput „tužno” ili „divno”, a zatim telefonom naprave fotografiju za koju smatraju da reprezentuje izabranu emociju. Fotografija sa etiketom se istoga časa upoređuje sa onom koju je kao ilustraciju istog osjećanja načinio drugi korisnik. Ideja aplikacije je da se probudi empatija za strance i da se ljudi povežu na osnovu emocija i doživljaja i da razmjenjuju iskustva.

Kao što vidite na osnovu aplikacija kao što je Tworlds, mjesta za nove, neočekivane ideje na tržištu mobilnih aplikacija još ima dovoljno. Ako i sami imate ideju za neku zanimljivu i korisnu aplikaciju, više o razvoju aplikacija za mobilne uređaje i načinu na koji se aplikacija plasira možete saznati na ovom obrazovnom programu.

KOMENTARI:
Loading...