30.8 C
Bosanska Krupa
Četvrtak | 30. Juna 2022.

Misteriozni objekt uočen na tamnoj strani Mjeseca

- Oglas-

Kineski rover Yutu 2 uočio je čudni objekt na tamnoj strani Mjeseca.

Nakon opservacije rovera Yutu, objekt je nazvan “misterioznom kolibom”, a sada rover ima zadatak da ga pogleda iz blizine.

Čudni objekt kockastog oblika je prvobitno uočen u novembru, saopćio je kineski naučni kanal Our Space. Rover ga je detektovao na horizontu i na udaljenosti od oko 80 metara sjeverno dok je prolazio krater Von Karman na južnoj hemisferi na tamnoj strani Mjeseca.

Kineska nacionalna svemirska administracija CNSA je objavila fotografiju objekta koji se uzdiže iznad horizonta, dok se iza njega vidi tamna pozadina. Na fotografiji je teško uočiti detalje, tako da priroda objekta ostaje nejasna.

Kinezi su pokazali snažan interes da istraže ovu “misterioznu kolibu”, a rover bi sada trebao provesti naredna dva do tri lunarna dana, odnosno dva do tri zemaljska mjeseca, na putu prema objektu izbjegavajući kratere.

Rover Yutu 2 je stigao na tamnu stranu Mjeseca 3. januara 2019. godine te se kretao krateru Von Karman širokom 186 km. Ovaj rover je dio kineske četvrte ekspedicije na Mjesec i druge koja je povezana s roverom.

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci