Američka korporacija Microsoft predstavila je danas u New Yorku novu liniju Lumia smartphonea, novi tablet Surface Pro 4 i ažuriranu verziju svoje nosive fitness narukvice Microsoft Band, koja će funkcionirati pod Windowsom 10, njegovim najnovijim operativnim sistemom.

Windows 10, lansiran u julu, dio je Microsoftovih napora da osvoji veći udio na tržištu tableta i smartphonea, na kom sada dominiraju Apple i južnokorejski Samsung.

Microsoft, čije su akcije porasle 0,9 posto, na 47,06 dolara u prijepodnevnom trgovanju, saopćio je da je do sada na 110 miliona uređaja instaliran sistem Windows 10.

Smartphonei Lumia 950 i 950XL će imati početnu cijenu od 549 i 649 dolara, kada krenu u prodaju u novembru, dok će Lumia 550 koštati 139 dolara  kad bude dostupna na tržištu u decembru.

Lumia 950 ima ekran od 5,2 inča i šestojezgarni procesor, a veća Lumia 950 XL ima 5,7-inčni ekran i osmojezgarni čip. Uređaji 950 i 950XL imaju 20-megapikselnu  kameru na poleđini, do 32 GB skladišnog prostora, video sa 4K rezolucijom i koriste tehnologiju tečnog hlađenja. Iz Microsofta su naveli da se skladišni prostor na telefonima može  proširiti i do dva terabajta korištenjem memorijske kartice.

Podaci o Lumiji 550 još nisu objavljeni. Novi Surface Pro 4 tablet – veća, ali tanja i lakša verzija Surfacea Pro 3,  košta 899 dolara, a biće dostupna u prodaji od 26. oktobra, dok narudžbine u pretprodaji počinju u srijedu.

Lansiran gotovo godinu i po dana posle svog prethodnika, Surface Pro 4 ima 12,3-inčni ekran s 267 piksela po inču. Radi sa šestom generacijom Intel Core procesora i ima 16 GB RAM-a i jedan TBB skladišnog prostora.

Surface Pro 4 je 50 posto brži od Appleovog Macbook Aira, rekao je korporativni potpredsjednik u Microsoftu zadužen za Surface računare, Panos Panas.

Microsoft je, također, saopćio da novi tablet i smartphonei stižu s aplikacijom Windows Hello, opcijom automatske biometrijske prijave koja je uvedena ranije ove godine. Ona omogućava korisnicima da skeniraju svoje lice, zjenicu oka ili otiske prstiju kako bi potvrdili svoj identitet i tako dobili pristup svom Windows telefonu, laptopu ili personalnom računaru.

Narukvica Microsoft Band 2, koja omogućava korisnicima da prate svoj fitness i režim  vježbanja, koštaće 249 dolara, a u prodaji će se naći od 30. oktobra.

Na svečanosti u New Yorku, Microsoft je predstavio i Surface olovku, sa baterijom čiji je vijek trajanja godinu dana, piše Tanjug.

 

KOMENTARI:
Loading...