Američke kompanije Microsoft i Facebook saopštile su da će zajedno raditi na polaganju kabla za veoma brzi internet preko dna Atlantskog okeana.

Novi, podmorski kabl MAREA trebao bi biti postavljen do kraja 2017. godine, s ciljem da se ispuni sve veća potražnja korisnika za bržim i pouzdanijim vezama.

“Pošto se svijet sve više kreće ka budućnosti zasnovanoj na kompjuterskom cloudu, Microsoft nastavlja investirati u našu cloud infrastrukturu kako bi se ispunila trenutna i ubuduće sve veća globalna potražnja za više od 200 klaud službi”, istakao je zvaničnik Microsofta Christian Belady.

Prema navodima kompanija, MAREA će biti podmorski kabl sa najvećim kapacitetom koji je ikad položen u Atlantik. Očekivani kapacitet je oko 160 terabajta podataka po sekundi.

Kablovski sistem dug 6.600 kilometara bit će prvi koji povezuje SAD sa Evropom i ići će od Sjeverne Virginije do Bilbaoa u Španiji.

Od Španije, mreža podataka povezivat će centre u Africi, Aziji, Bliskom istoku i drugim dijelovima Evrope.

Microsoft je prije devet godina kupio akcije Facebooka za 240 miliona i ima 1,6 posto udjela u vodećoj svjetskoj društvenoj mreži.

KOMENTARI:
Loading...