Robotsko vozilo za misiju Mars 2020, najnovija iteracija NASA-inog robota za istraživanje Crvenog planeta ima vrlo zanimljivo rješenje za vožnju negostoljubivom površinom.

NASA-in Mars 2020 Rover konačno je dobio ‘noge’ i točkove. Inženjeri su ove sedmice instalirali bočne nosače i novu vrstu ovjesa za Mars Rover u JPL-ovom laboratoriju u Kaliforniji.

NASA od samog početka prijašnjih misija detaljno prati oštećenja na već aktivnim vozilima te to znanje koristi pri poboljšanju novih generacija robotskih istraživača. Tako je ovog januara objavila slike oštećenih točkova rovera Curiosty.

Noge od titanijuma

Model koji će biti proizveden za misiju Mars 2020 koristi ‘noge’ napravljene od titanijuma koje koriste sličnu metodu konstrukcije korištenu pri izgradnji okvira za neke bicikle. Trenutni set od šest točkova je u fazi testiranja te će biti zamijenjen 2020. 

Svaki točak ima vlastiti motor, a prednji i zadnji par imaju posebne motore za skretanje. Zahvaljujući ovom rješenju Rover može skrenuti 360 stepeni dok stoji na mjestu

Ovakva konstrukcija omogućava vozilu da zaobilazi kamenje i prepreke te se penje uz uzvisine do 45 stepeni stepeni bez straha od prevrtanja.

“Uz dodane točkove ovo vozilo izgleda kao punokrvni rover”, komentarisao je Dejvid Gruel, član razvojnog tima i menadžer testiranja i lansiranja u JPL-u.

NASA će nakon točka raditi na razvoju i ugradnji robotske ruke, super kamere smještene na jarbol te konačno – instrumenta za pohranjivanje uzoraka koji u sebi sadrži čak 17 odvojenih motora za njihovo pohranjivanje. 

NASA-in rover za misiju Mars 2020. lansiraće se u julu iduće godine s Cape Canaverala u Floridi. Na Mars bi trebao sletjeti u januaru 2021.

(tportal.hr)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...