15.2 C
Bosanska Krupa
Četvrtak, 9 Jula, 2020

Mars Rover je spreman za najteže terene

Robotsko vozilo za misiju Mars 2020, najnovija iteracija NASA-inog robota za istraživanje Crvenog planeta ima vrlo zanimljivo rješenje za vožnju negostoljubivom površinom.

NASA-in Mars 2020 Rover konačno je dobio ‘noge’ i točkove. Inženjeri su ove sedmice instalirali bočne nosače i novu vrstu ovjesa za Mars Rover u JPL-ovom laboratoriju u Kaliforniji.

NASA od samog početka prijašnjih misija detaljno prati oštećenja na već aktivnim vozilima te to znanje koristi pri poboljšanju novih generacija robotskih istraživača. Tako je ovog januara objavila slike oštećenih točkova rovera Curiosty.

Noge od titanijuma

Model koji će biti proizveden za misiju Mars 2020 koristi ‘noge’ napravljene od titanijuma koje koriste sličnu metodu konstrukcije korištenu pri izgradnji okvira za neke bicikle. Trenutni set od šest točkova je u fazi testiranja te će biti zamijenjen 2020. 

Svaki točak ima vlastiti motor, a prednji i zadnji par imaju posebne motore za skretanje. Zahvaljujući ovom rješenju Rover može skrenuti 360 stepeni dok stoji na mjestu

Ovakva konstrukcija omogućava vozilu da zaobilazi kamenje i prepreke te se penje uz uzvisine do 45 stepeni stepeni bez straha od prevrtanja.

“Uz dodane točkove ovo vozilo izgleda kao punokrvni rover”, komentarisao je Dejvid Gruel, član razvojnog tima i menadžer testiranja i lansiranja u JPL-u.

NASA će nakon točka raditi na razvoju i ugradnji robotske ruke, super kamere smještene na jarbol te konačno – instrumenta za pohranjivanje uzoraka koji u sebi sadrži čak 17 odvojenih motora za njihovo pohranjivanje. 

NASA-in rover za misiju Mars 2020. lansiraće se u julu iduće godine s Cape Canaverala u Floridi. Na Mars bi trebao sletjeti u januaru 2021.

(tportal.hr)

قالب وردپرس

Dodaj komentar
- Oglas -

Najnovije

Mnogi su se pitali ko je “Apolon” sa beogradskih protesta, pa su ga pronašli (FOTO)

Na jučerašnjim protestima koji su održani u Beogradu, tokom izvještavanja reporterke N1 televizije, u kadar je “upao” momak bez majice koji je napravio pometnju...

Humani ljudi iz Bužima dijelili hranu migrantima u Lipi (FOTO)

Danas su Volonteri Crvenog Križa Općine Bužim iskoristili jedinstvenu priliku za posjetu i volontiranje u jednom od prihvatnih centara za zbrinjavanje migranta- na lokaciji...

Dobio četiri utakmice zabrane jer je ugrizao protivničkog igrača

Fudbaler italijanskog prvoligaša Lazija Patricio Gabarron Gil, poznatiji kao Patric, kažnjen je s četiri utakmice zabrane igranja i 10.000 eura novčane kazne, zbog ugriza...

Hrvat na protestima u Beogradu zapjevao Hajdukovu himnu: Evo kako je prošao

U utorak uvečer ispred Skupštine Beograda održan je protest u kome je povrijeđen veliki broj građana i policajaca, a pričinjena je i velika materijalna...

Povezani članci

Zašto nije dobro zaštitne maske držati na retrovizoru

Zbog pandemije koronavirusa maske su postale sastavni dio naših života, a nerijetko ih viđamo...

Kultni automobil “AC cobra” uskoro i kao elektromobil

Engleska fabrika AC Cars, koja je osnovana 1901. godine, proizvest će 58 primjeraka čuvenog...

Lamborghini pravi malu jahtu sa 4.000 konjskih snaga koja će koštati 3,4 miliona dolara

Proizvođač sportskih automobila Lamborghini u saradnji s Italian Sea grupom proizvest će jahtu Tecnomar...

Jedinstveni “lamborghini” dostigao cijenu od 875.000 dolara

Primjerak jedinstvenog "lamborghinija miura" ponuđen je na aukcijsku prodaju, a trenutna najviša ponuda iznosi...
- Oglas-
Dodaj komentar