Očistite Windowse od nepotrebnog sadržaja – prvi dio

Ima li ljepšeg osjećaja od “svježe instaliranih” Windowsa? Vjerojatno ima, ali ni ovo nije loš osjećaj. No, s korištenjem naši divni i brzi Windowsi postanu spori i pretrpani.

Jednostavno Windowsi zapisuju hrpu podataka na disk, te mnogi od tih podataka i ostanu na računalu pa je OS sve sporiji i sporiji. Dobar dio tih bespotrebnih podataka možete obrisati uz par dodatnih alata koje ćemo mi spomenuti u ovom tekstu. Ako mislite da imate bolju alternativu od dotičnih aplikacija, slobodno ostavite link do aplikacije u komentarima.

Očistite računar od bespotrebnih datoteka

Kada govorimo o čišćenju bespotrebnih podataka postoje dva alata koja mi koristimo – jedan je ugrađen u Windowse (Disk cleanup), a drugi je CCleaner. Pošto oboje imaju svoje prednosti i mane, najbolje ih je koristiti u sinergiji, odnosno paralelno. Tako ćete biti sigurni da ste posao napravili do kraja.

Disk Cleanup je Windows utility koji je nevjerovatno praktičan. Pokrenuti ga možete tako da stisnete start i počnete pisati “Disk Cle…”. Pojavit će vam se alat, pa ga pokrenite. Nakon što ga pokrenete, on će par minuta analizirati što je na računalu bespotrebno i što možete maknuti. Dobiti ćete listu, ali vam mi preporučujemo da označite sve osim Windows ESD instalacijskih datoteka da biste kasnije (op.a. po potrebi) mogli napraviti refresh Windowsa, no o tome kasnije u tekstu.

Nakon što ste očistili bespotrebne datoteke s Disk Cleanupom, vrijeme je da skinete besplatnu verziju CCleanera. Ovaj alat ide malo dalje od maloprije korištenog i nudi vam hrpu toga što može ukloniti za vas. S lijeve strane je meni u kojem odaberite što mislite da treba maknuti i dobro prođite te checkboxove.

CCleaner briše svašta

CCleaner briše svašta – od instalacijskih datoteka do datoteka koje su ostale nakon instalacije aplikacija, datoteka vezanih uz web preglednike, history pretraživanja, temp datoteke … Kada ste odabrali što želite, stisnite Clean i završite s time. To bi trebalo biti brzo gotovo.

Ako želite, možete očistiti i Registry od Windowsa, što NE preporučujemo. Čak i dobri alati poput. CCleanera ne mogu riješiti potencijalne probleme koje imate, ali mogu i uzrokovati nove. Rijetko se dogodi, ali je moguće pa nemojte registry čistiti s CCleanerom iako imate opciju. Nećete imati bolje performanse zbog toga, prenosi PCCHIP.HR

Nastavlja se…

KOMENTARI:
Loading...