Tehnološki uređaju odašilju štetne zrake koje utječu na san, odnosno česta buđenja tokom noći, umor prilikom ustajanja, ali i tokom čitavog dana, smatra član Upravnog odbora turskog Udruženja Uyku (UYKUDER) profesorica Zerrin Pelin

Stručnjaci preporučuju što manje boravka u prostorijama u kojima se nalazi mnogo tehnoloških uređaja poput mobitela, tableta, televizora i drugih, kao i njihovo minimalno korištenje, jer emitovanjem plavih zraka utječu na umor i neispavanost, piše Anadolu Agency (AA)

Tehnološki uređaji odašilju štetne zrake koje utječu na san, odnosno česta buđenja tokom noći, umor prilikom ustajanja, ali i tokom čitavog dana, smatra član Upravnog odbora turskog Udruženja Uyku (UYKUDER) profesorica Zerrin Pelin. Udruženje se bavi istraživanjem kvaliteta sna i faktora koji utječu na njega. Neispavanost utječe na kvalitet života, ali i opasnost koju može predstavljati, ako je neispavana osoba vozač. Na taj način, ugrožava ne samo sebe već i druge učesnike u saobraćaju, smatraju iz ovog udruženja.

Ona preporučuje što manju upotrebu tableta, mobitela kao i televizora, jer plave zrake koje odašilju negativno utječu na hormon melatonin koji, zapravo kontrolira san i krvni pritisak.

Pelin kaže kako je melatonin hormon koji se najviše izlučuje noću, odnosno između 21 sati i ponoći.

– Ukoliko velika količina plavih zraka utječe na lučenje melatonina kada bi on trebao biti na vrhuncu, osoba će imati problem sa spavanjem – kazala je Pelin.

Prilikom snižavanja količine izlučenog melatonina, osoba se kasnije često budi što utječe na kvalitet sna.

– Česta buđenja, nedovoljna količina sna, umor, pospanost tokom dana mogu utjecati i na društveni život – dodala je Pelin.

Ona smatra da manjim korištenjem tehnologije, odnosno njeno korištenje samo u neophodnim situacijama rješenje je za neispavanost i umor.

KOMENTARI:
Loading...