Koenigsegg predstavio ‘zvijer’ spremnu da vlada: Regera prijeti Ferrariju, Porscheu i McLarenu!

Ferrari LaFerrari, McLaren P1 i Porsche 918 su dokazali da hibridna tehnologija više nije ekskluzivno područje ekološki svjesnih Prius vozača. Milionski trio hiperautomobila pokazuje da hibridi mogu proizvesti zapanjujuće performanse.

Sada je došao novi igrač – Koenigsegg Regera.

Švedski hiperautomobil, koji je debitirao na autosalonu u Genevi, jednostavno je najmoćniji hibridni hiperautomobil ikada proizveden. To mu i dolikuje, jer Regera na švedskom znači “vladati. Sukladno tome, i otkupnina je kraljevska, pa oni koji žele da ga imaju u garaži treba da izdvoje 1,9 miliona dolara.

Pod Regera haubom krije se 1.100 KS, 5,0-litreni twin-turbo V8 motor koji sam po sebi nije dovoljno dobar za jedno od najpotentnijih hiperautomobila na svijetu. Uz benzinski motor, tu je i 700 KS snažan elektromotor.

Koenigsegg tvrdi da dva motora u tandemu mogu proizvesti više od 1.500 konjskih snaga. A to je daleko više od onoga što nude Porsche 918 (887 KS), McLaren P1 (903 KS) i Ferrari LaFerrari (949 KS).

Performanse automobila su nevjerovatne. Koenigsegg tvrdi da je Regera sposoban za ubrzanje od 0-249 km/h za manje od 20 sekundi. To znači da će vjerovatno biti u konkurenciji za rušenje svjetskog rekorda kojeg drži Hennessey Venom (270-mph).

Sa baterijom od 9 kWh, Koenigsegg u čistom električnom načinu rada može izdržati vožnju do 50 kilometara, nakon čega se mora napuniti sadržujućim plinskim motorom ili kroz vanjski čep. Da, ovaj automobil je plug-in hibrid!

Regera je opremljen sa veoma cool tehnologijom. Dobio je potpuno aktivni aerodinamički paket koji koristi lagani hidraulični sistem za napajanje oba podesiva prednja i stražnja krila, kao i ovjes.

Unutarašnjostću dominira istinski moderna, high-tech kabina. Centralni, masivni dio s ekranom sadrži Apple CarPlay uz integrirani wi-fi sistem.

Očekuje se da će Koenigsegg proizvesti 80 primjeraka Regere.

KOMENTARI:
Loading...