14.4 C
Bosanska Krupa
Subota, 18 Septembra, 2021

Kina označila online igre kao “elektronsku drogu” i “duhovni opijum”

- Oglas-

Dionice dvije najveće kineske online gaming kompanije izgubile su na vrijednosti nakon što su državne novine Economic Information Daily nazvale online igre “elektronskom drogom”.

Dionice kompanija Tencent i NetEase su pale za 10 posto na berzi u Hong Kongu, a investitori su sve više zabrinuti zbog stava Pekinga prema kompanijama. U proteklih nekoliko mjeseci su kineske vlasti najavile seriju mjera s namjerom kontrole nad tehnološkim kompanijama i kompanijama za privatno obrazovanje.

U članku pomenutih novina se navodi da su tinejdžeri postali ovisni o online gamingu te da to ima negativan utjecaj na njih. Istaknuta je Tencentova izuzetno popularna igra Honor of Kings za koju je navedeno da je učenici igraju do osam sati dnevno. Stoga je zatraženo više kontrole nad ovom industrijom.

“Nijedna industrija ni sport se ne smiju razviti na način na koji će uništiti generaciju”, navodi se u članku u kojem se online igre nazivaju i “duhovnim opijumom”.

Cilj kineskih vlasti je smanjiti Tencentovu dominaciju online streaminga muzike u zemlji jer sada kontroliše više od 80 posto kineskih ekskluzivnih prava na streaming muzike.

Tencent je samo jedna od brojnih kineskih kompanija čija je vrijednost dionica oštro opala ove godine dok Peking radi na uspostavljanju kontrole nad tehnološkom i obrazovnom industrijom.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci