Jednostavno pokrenite pretraživač i pokrenite nekoliko stranica, ako vidite da računar usporava, blokira, to je siguran znak da vašem sistemu treba još RAM-a.

Prvo pravilo koje dovodi do ubrzanja rada vašeg PC-a je dodavanje RAM memorije. Ukoliko niste sigurni koliko imate memorije na računaru, uradite sljedeće – idite na ikonicu My/ Computer pa Properties i kada se otvori prozor, vidjećete koliko sistem ima RAM memorije. Kako da znate da li računaru fali RAM memorija?

Memorija

Jednostavno pokrenite pretraživač i pokrenite nekoliko stranica, ako vidite da računar usporava, blokira, to je siguran znak da vašem sistemu treba još RAM-a. Pritisnite istovremeno tipke na tastaturi Windows XP: Ctrl+Alt+Delete, Windows 7: Ctrl+Shift+Esc tada će vam se otvoriti prozor Windows Task Manager, kliknite na Performance i tu možete vidjeti utrošak RAM memorije.

Skenirajte računar antivirus programom, budite sigurni da nemate viruse. Koristite Disk Defragmenter ukoliko često instalirate programe, brišete i kopirate. Ovaj program će vam složiti sve fajlove i samim tim imaćete brži pristup. Koristite Disk Cleanup da očistite sve nepotrebne fajlove sa PC-a ili sa programom CCleaner. Time ćete obrisati historiju pretraživača i nagomilane temp fajlove. Obrišite sve iz Recycle Bin time ćete osloboditi HD memoriju.

Procesor

Smanjite broj servisa koji vam nisu potrebni, a zauzimaju resurse procesora i RAM memorije. Za Windows XP idite na Start/Run i tu kucate komandu msconfig kliknite OK, pa idite na opciju Services tu čekirajte Hide all Microsoft Services pa zatim čekirajte sve servise koji vam ne trebaju pa idite na Apply. Zatim kliknite na Startup i čekirajte sve nepotrebne programe koji vam se uključuju prilikom podizanja sistema i time ga usporavaju, pa Apply pa OK. Zatim zatvorite prozor, nakon toga izaći će vam prozor sa opcijom da restartujete računar, kliknite na Restart i nakon ponovnog pokretanja trebalo bi da osjetite bolje performanse PC-a.

Očistite računar od prašine! Veoma je bitno da to uradite bar jednom godišnje. Ukoliko se prašina i paučina nagomilaju na ventilatorima i hladnjacima na procesoru, grafičkoj kartici i napajanju, može dovesti do sporijeg rada računara, blokiranja sistema i iznenadnog gašenja.

KOMENTARI:
Loading...