Većina nas se ne odvaja od naših telefona, ali da li ih znamo najbolje iskoristiti u slučaju nesreće? Nekoliko savjeta za sve planinare, penjače, alpiniste, skijaše, gljivare, lovce i sve druge koji tumaraju po prirod.

Slab signal? Poziv vam ne prolazi? Pokušajte sa SMS porukom.

Za SMS je potrebna minimalna jačina signala a i troši se manje baterije. Ne zaboravite reći detalje o nesreći, ime osobe koja šalje poruku, i lokaciju.

Baterija nam se obično istroši baš onda kada nam najviše treba. A na hladnom vremenu troši se mnogo brže. Kada krenete u prirodu podesite mobitel na opcije za štednju baterije (Battery saving). Obavezno smanjite svjetlo ekrana, isključite nepotrebne aplikacije, isključite Wi-Fi/3G kada nemate signala ili potrebe za internetom. Isključite i Bluetooth kao i vibracije, ali ne gasite telefon – operateri mogu locirati vašu približnu lokaciju ako je telefon upaljen. Telefon držite u unutrašnjem džepu ako je hladno vrijeme. Eksterne baterije su spas za telefone zimi.

Dok razgovarate budite kratki i jasni. Ne šetajte dok razgovarate, a mikrofon zaštitite od vjetra.

Da li znate kako da putem aplikacija Google Maps i Viber pošaljete svoju trenutnu lokaciju? Ove opcije mogu biti jako korisne ako ne znate gdje se nalazite ili ne uspjevate to objasniti spasiocima ili porodici. Provjerite kako rade prije nego što vam stvarno zatrebaju, piše Gorska Služba Spašavanja Sarajevo.

KOMENTARI:
Loading...