Baš kao i u slučaju bilo koje druge tehnologije, koja se na ovaj ili onaj način koristi u gaming industriji, sve sa na kraju svodi na kvalitet igara, a Nintendo Zapper ih je imao pregršt.

Ako bi morali da izdvojimo neke, onda je to pre svega nezaboravni Duck Hunt, igra sa jednostavnom idejom ali perfektom realizacijom.

image
NINTENDO ZAPPER

Zatim je tu Wild Gunman, koji fantastično reprezentuje kaubojske duele, nezaboravni Freedom Force, u kome smo napucavali teroriste i trudili se da izbjegavamo civile ili na primjer veoma teški Gumshoe, u kome ste pucali u vašeg lika kako bi on skakao i napredovao u nivoima.

Još kao klinci, vrlo dobro se sjećamo urbane legende, koja je govorila da u NES verziji igre Duck Hunt možemo upucati psa!

Lijepo je bilo slušati ekipu iz igraonice, koja se hvalila kako je to uspjela. Ipak surova realnost, koju smo kasnije saznali od ljudi koji su ušli u code igre, je da je to jednostavno nemoguće. Pas je tu, da vam se zauvijek smije!

image
NINTENDO ZAPPER

Još dok je Nintendo pištolj vladao sredinom osamdesetih, “uvijek na drugom mjestu” SEGA, imala je svoju verziju iste stvari, nazvanu Light Phaser (sjećamo se vrhunskog Rambo 3 naslova!).

Nekih dvadesetak godine kasnije smo bilu u prilici da se igramo i sa Wii Zapperom, koji je ustvari bio samo komad plastike koji je držao Wii Remote, a čak je i Sony jedno vrijeme pokušavao da progura Sony Sharp Shooter, koji je na sličan način koristio PS Move kontroler.

Na žalost, ovi pokušaji vraćanja light guna u modu, nisu dugo potrajali.

image
SEGA LIGHT PHASER

Nakon što je ova tehnologija potpuno utihnula, pa se zatim u jednom relativno sličnom obliku vratila sa popularnošću Wii konzole, čini se da je industrija ponovo otišla u sasvim drugom smjeru.

Iako i danas imamo priliku da vidimo razne pokušaje vraćanja sličnog stila gameplaya (naročito u VR tehnologiji), dani kada je light gun nudio nezaboravno iskustvo, davno su prošli, prenosi ADRIA.IGN.COM

Teško da ćemo za desetak godina od sada imati nekoga, ko će sa istom nostalgijom moći da gleda na današnje varijante Light Guna, kao što je recimo klincima osamdesetih, Nintendo Zapper ostao u srcima!

image
KOMENTARI:
Loading...