14.4 C
Bosanska Krupa
Subota, 18 Septembra, 2021

Japan se priprema za kolonizaciju Marsa, predstavljena ambiciozna vizija

- Oglas-

Japan pravi planove za kolonizaciju Marsa, a dokaz tome je kompjuterski animirana prezentacija prikazana na Univerzitetu Kyoto.

Prezentacija je demonstrirala ambiciozni viziju za budućnost ljudskog života u svemiru. Prikazane su scene s “drugih svjetova” uključujući strukture bizarnog oblika koje su zamišljene u pustinji Marsa. Međutim, one u svojoj unutrašnjosti kriju zelena polja, kao i čamce koji mirno plove vodom. Ovaj koncept je moguća vizija ljudskog života na Crvenoj planeti.

Američka svemirska agencija NASA u svom programu Artemis planira povratak ljudi na mjesec, prvi put nakon misije Apollo, a brzo se razvijaju i privante kompanije poput Blue Origina, Virgin Galactica i SpaceX-a.

Kolonizacija Marsa je plan centra pod nazivom Human Spaceology Center koji je osnovan u oktobru prošle godine, a s radom je počeo u junu ove godine s ciljem ubrzanja napretka tehnologije potrebne za ne samo povratak u duboki svemir, nego i za život u svemiru.

Video je otkrio i primarna polja istraživanja, a među njima je izgradnja staništa koja podržavaju umjetnu gravitaciju, a koja će odgovarati onoj na Zemlji. Mars ima slabiju gravitaciju, a iako je takvo iskustvo u početku oslobađajuće i zanimljivo, ipak je niska gravitacija problematična za život i rad. U uslovima niske gravitacije mnogo je teže razviti i održavati mišićnu i koštanu masu pa se stoga traže rješenja koja će odgovoriti na ove izazove i omogućiti dugotrajni boravak na drugim svjetovima.

Plan naglašava važnost upotrebe drveta u svemiru, svemirsku edukaciju, radijaciju, tehnologiju koja će unaprijediti istraživanje Marsa, svemira pa čak i Zemlje.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci