Jaguar je zvanično predstavio drugu generaciju modela XF koji se u njihovoj ponudi nudi kao limuzina srednje veličine. Iako novi XF na prvi pogled izgleda kao povećana varijanta aktuelnog modela XE, čini se da u Jaguaru ne pretjeruju kada tvrde da će ovo biti godina “velike mačke“.U odnosu na prethodni XF, novi model je 7 milimetara kraći i 3 milimetra niži, ali je međuosovinsko rastojanje povećano 51 milimetar i sada iznosi raskošnih 2.960 milimetara. U Jaguaru naglašavaju da su time na vrhu ponude u klasi, kada se radi o raspoloživom mjestu za noge putnika na zadnjim sjedištima. Povećan je i kapacitet prtljažnika koji sada nudi više od prtljažnika BMW-a Serije 5 i Mercedesove E-Klase.

Čak 75 posto karoserije napravljeno je od aluminija, pa je novi XF u odnosu na prethodnika olakšan 190 kilograma, što ipak nije smetalo da se torziona krutost konstrukcije poveća za 28 posto. Uz raspored mase na osovinama koji je veoma blizu omjeru 50:50, karoserija automobila ima i izuzetno nizak koeficijent otpora zraka (0,26). Pored konvencionalnog sistema ovjesa, XF se uz doplatu može dobiti i sa sistemom Adaptive Dynamics, koji automatski podešava optimalnu krutost amortizera.

 Najslabiji u ponudi motora za Jaguar XF je dvolitarski dizelski motor iz nove Ingenium serije koji nudi 163 KS i 380 Nm najvećeg obrtnog momenta, a također je i najštedljiviji u ponudi, jer ima prosječnu potrošnju goriva od samo 4 litra nakon 100 pređenih kilometara. Snažnija varijanta iz iste konfiguracije nudi 180 KS i 430 Nm obrtnog momenta. Na vrhu dizelske ponude je dorađeni trolitarski V6 biturbo motor koji razvija 300 KS i nudi 700 Nm najvećeg obrtnog momenta.

Za ljubitelje benzinaca tu je trolitarski V6 motor posuđen iz modela F-Type koji uz pomoć mehaničkog kompresora razvija 380 KS i 450 Nm obrtnog momenta. Svi motori se nude sa 8-stepenim automatskim mjenjačem, s tim da se dvolitarski dizel može dobiti i u kombinaciji sa 6-stepenim ručnim mjenjačem.

U standardnu opremu luksuzno opremljenog automobila uvršten je InControl Touch Pro infotainment sistem kojim se upravlja preko 10,2-inčnog displeja, kao i digitalni Meridian audio-sistem sa čak 17 zvučnika i 825 watti izlazne snage. Jaguar XF publici će premijerno biti predstavljen 1. aprila na Sajmu automobila u New Yorku.

KOMENTARI:
Loading...