Naučnici s Kalifornijskog univerziteta u Riversideu otkrili su materijal koji sam popravlja ogrebotine i oštećenja, a kako je providan i vodljiv, mogao bi se koristiti u ekranima mobilnih uređaja, piše Business Insider.

Pucanje ekrana najveći je strah svih vlasnika skupih mobitela, a drugi najveći su vjerojatno duboke ogrebotine. Novi materijal uklonio bi oba straha, jer je u stanju “zaliječiti” sve ogrebotine, a u slučaju pucanja ili reza, unutar 24 sata dva razlomljena dijela će se ponovno spojiti.

Materijal u pitanju izrađen je od rastezljivog sintetičkog polimera i soli, čiji se dijelovi međusobno vežu ionsko-dipolnom vezom, koja nastaje između iona i dipolne molekula. Kada se materijal polomi, prereže ili zagrebe, ioni i molekule se međusobno privlače i “zarastaju”.

Iako su naučnici već razvili samolječive polimere, ovo je prvi slučaj u kojem se radi o polimeru koji je ujedno i vodič – što je neophodno kako bi se mogao koristiti za zaslone mobitela i tableta.

Voditelj tima, dr. Chao Wang, predviđa da će se materijal koristiti u zaslonima mobilnih uređaja do 2020. godine.

– Samozalječivi materijali možda se čine daleko od stvarne uporabe, ali vjerujem da će se vrlo brzo pojaviti u mobitelima, rekao je.

– Unutar tri godine, sve više samozalječivih proizvoda će se pojavljivati na tržištu, i promijeniti našu svakodnevnicu, rekao je Wang, koji će tehnologiju danas predstaviti na skupu Američkog udruženja kemičara.

Da proizvođači mobilnih uređaja ozbiljno doživljavaju ovu i slične tehnologije, pokazao je i LG, koji je na svojem modelu G Flex iskoristio samolječivi polimer na stražnjem poklopcu mobitela, koji sam popravlja sve ogrebotine u samo nekoliko sekundi.

 

Fokus.ba

KOMENTARI:
Loading...