PARIZ – Niz sajber napada na Airbus izvršen je posljednjih mjeseci preko kompjuterskog sistema vazduhoplovne grupacije za koju obavještajni izvori sumnjaju da je povezana s Kinom, prenosi danas Rojters izveštaj AFP-a.

Agencija dodaje da Airbus, drugi proizvođač aviona u svijetu, nije za sada odgovorio na zahtjev da komentariše izveštaj.

Kompanija je u januaru saopštila da je sajber napad bio usmjeren na njenu bazu podataka.

Prošle godine američki tužioci su saopštili da su kineski obavještajci i hakeri ukrali informacije o avionskom motoru koji su razvile firme koje snabdijevaju Airbus i njegovog američkog rivala Boinga.

Prema izveštaju AFP-a koji prenosi Rojters, a koji se poziva na neimenovane obaveštajne izvore, sajber napadi su poslednjih meseci izvršeni preko francuske konsultantske firme Expleo, proizvođača motora Rols Rojsa i dva neimenovana podizvođača Airbus.

Kako se navodi, u poslednjih 12 meseci na Airbus je izvršeno četiri sajber napada, a cilj su im, po svemu sudeći, bili motori za vojni transportni avion A400M i putnički avion A350.

U izvještaju AFP-a se ne navodi da li su u tim sajber napadima pribavljeni željeni podaci.

Takođe se kaže da ni obaveštajni izvori agencije nisu utvrdili ko tačno stoji iza njih, mada, zbog načina na koji su izvršeni, sumnjaju da iza njih stoje kineske obavještajne službe.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...