Telefonski brojevi uskoro će postati stvar prošlosti i ljudima više neće biti potrebni jer će za komunikaciju koristiti internetske aplikacije, pri čemu bi većinu brojeve mogao zamijeniti Facebookov Messenger.

Tako, barem, razmišlja David Marcus, koji je u Facebooku zadužen za razvoj Messengera, aplikacije za razmjenu poruka koja ima oko 800 miliona mjesečnih korisnika, a njihov broj je u posljednjih šest mjeseci porastao za oko stotinu miliona.

U objavi na službenom blogu Marcus je napisao kako nam danas mobilne aplikacije omogućavaju sve ono što smo ranije mogli putem klasičnih mobitela (pozivi i razmjena poruka), ali i puno više od toga, tako da korištenje telefonskih brojeva danas postaje gotovo besmisleno.

Putem Facebookovog Mesengera, osim slanja tekstualnih poruka i glasovnih poziva, korisnici mogu razmjenjivati i fotografije i video zapise (naravno, ove opcije omogućava većina sličnih aplikacija za komunikaciju), a čak je moguće i slati novac prijateljima – sve to bez ikakve potrebe za telefonskim brojem. Također, omogućene su i brojne druge opcije poput grupnih razgovora, za mnoge kompanije Messenger je postao i još jedan alat službe za korisnike, a Facebook je prošle godine programerima omogućio razvoj aplikacija za Messenger tako da Zuckerbergova aplikacija, koja je na početku bila namijenjena samo razmjeni poruka, postaje nezavisna društvena platforma.

Iako Marcus, naravno, govori konkretno o Facebookovoj aplikaciji kao o alatu koji će nam zamijeniti telefonske brojeve, isto se može primijeniti i na druge aplikacije poput Vibera ili Skypea putem kojih se također mogu obavljati glasovni i video pozivi, slati poruke, fotografije, videozapise itd.

KOMENTARI:
Loading...