Ne puni se na utičnicu, nego se energija stvara kočenjem te se automatski koristi kada je to potrebno, primjera radi pri laganoj vožnji gradskim ulicama ili kada stisnete gas do daske.

Nakon Priusa, Aurisa i Yarisa, još jedna Toyota je dobila hibridni pogon. Riječ je o popularnom RAV4. Automobil koristi isti princip kao i druge klasične hibridne Toyote. Veliki 2,5-litreni benzinac sa četiri cilindra optimiziran kako bi što manje trošio, ima 155 konjskih snaga, a osim njega tu je još jedan električni motor snage 143 KS.

Model sa pogonom na sve točkove ima električni motor od 68 KS koji se nalazi straga. Hibridni sistem u stanju je isporučiti 197 KS.

Ubrzanje do 100 km/h traje 9,3 sekunde, a maksimalna brzina iznosi 180 KS. RAV 4 najviše oduševljava uglađenom vožnjom, ali i potrošnjom u gradu. Toyota prema tehničkim podacima troši pet litara.

RAV4, kao i ostali Toyotini klasični hibridi, ima EV način rada koji omogućava nekoliko kilometara vožnje isključivo na struju, ali samo na nižim brzinama do 50 km/h i uz nježniji stisak gasa.

Ne puni se na utičnicu, već se energija stvara kočenjem te se automatski koristi kada je to potrebno, primjera radi pri laganoj vožnji gradskim gužvama ili kad stisnete gas do daske. Ovakav sistem najviše štedi u gradskim gužvama.

Pored dva pogona, u ponudi su i četiri nivoa opreme. Početna cijena iznosi 66.000 KM.

KOMENTARI:
Loading...