Kompanija Google je pristala platiti skoro milijardu evra francuskim vlastima kako bi se okončala istraga o fiskalnoj prevari pokrenuta prije četiri godine.

Riječ je o nagodbi koja bi mogla predstavljati pravni presedan za ostale svjetske tehnološke kompanije koje posluju u Francuskoj.

Francuski istražitelji još istražuju da li je Google, čije je evropsko sjedište u Dablinu, izbjegao plaćanje taksi državi tako što nije prijavio sve svoje aktivnosti u zemlji.

Google je saopštio da je nagodbom pristao podmiriti novčanu kaznu u iznosu od 500 miliona evra i platiti dodatnih 465 miliona evra poreza.

Inače, Google, dio Alphabet konglomerata, plaća samo mali iznos poreza u većini evropskih zemalja jer gotovo svu prodaju prijavljuje u Irskoj.

Ovo je do sada bilo moguće postići zahvaljujući “rupi” u međunarodnom poreznom zakonu, ali mnogo zavisi i o osoblju u Irskoj koje zaključuje sve kupoprodajne ugovore.

“Sporazum dopušta nagodbu za sve ranije sporove”, kazao je advokat Googlea Antonin Levi na ročištu na Sudu u Parizu.

Iznos poreza koji će Google platiti je manji od 1.6 milijardi evra koliko je Ministarstvo finansija Francuske zatražilo nakon što su pregledani uredi kompanije Googlea u Parizu 2016. godine.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...