30.8 C
Bosanska Krupa
Četvrtak | 30. Juna 2022.

Google bi mogao 2022. godine predstaviti svoj smartwatch

- Oglas-

Glasine o Googleovom pametnom satu su prisutne već godinama, ali bi ovaj uređaj napokon mogao ugledati svjetlo dana 2022. godine.

Izvori tvrde da kompanija Googgle naredne godine namjerava predstaviti prvi pametni sat koji je sama proizvela. Sat se razvija pod kodnim imenom Rohan, koristi WearOS, a ima okrugli ekran bez fizičke ivice.

Rohan bi bio relativno tipičan smartwatch, imao bi senzor za praćenje rada srca te bateriju koja bi se morala svakodnevno puniti. Koristio posebne narukvice, tako da konvencionalni ne bi bili kompatibilni. Izvor tvrdi da bi koštao više od Fitbita te bi predstavljao rivala Appleovom Watchu.

Softver bi mogao biti najvažnija karakteristika. Baš kao i Pixel mobiteli, Rohan bi poslužio za demonstraciju Googleove platforme, u ovom slučaju operativnog sistema WearOS 3. Pokazivao bi korisnicima šta sve može, a partnerima za hardver bi predstavljao referentnu tačku za dalji rad.

Google još uvijek ništa ne otkriva.

Koncept možda nije nov jer je Google navodno ranije odustao od prvog pametnog sata 2016. godine te je ukazao povjerenje trećim stranama kao što su Fossil, LG i drugi. Ipak, korak naprijed je napravio kupovinom Fitbita te pripajanja svog tima za nosive uređaje ovom brendu. Cilj je i ponuditi funkcije fokusirane na zdravlje kao što to čini Apple.

Za Google je njegov vlastiti sat vjerovatno i neophodan jer Apple nastavlja dominirati na tržištu pametnih satova uprkos jefinijim uređajima i konkurenciji koju predstavljaju Samsung i Garmin. Mnogi to pripisuju slabom hardveru, kao i značajnom nedostatku ažuriranja OS-a. Zvanični Googleov sat neće nužno unaprijediti tržište, ali bi mogao motivisati druge proizvođače da se više potrude.

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci