Sjećate li se da je Elon Mask 6. februara prošle godine u svemir lansirao automobil – kabriolet Teslu. Portal “Bussines Insider” otkrio je gdje se trenutno nalazi ovo vozilo.

Do sada su u svemir poslane različite stvari – gitara, robot, zlatna ploča i drugo.

Vlasnik kompanije Tesla Elon Mask je odlučio da u svemir pošalje kabriolet koji proizvodi njegova korporacija. U vozilu se nalazi lutka, a iz zvučnika su odjekivali pjesme Dejvida Bouvija.

Teslin kabriolet je lansiran uz pomoć rakete “The Falcon Heavy”.

Ovaj kabriolet je do sada vjerovatno prešao duži put nego i jedan automobil u istoriji, odnosno prešao je putanju oko svijeta 22 puta.

Gdje se trenutno nalazi?

Trenutno se kreće brzinom nekoliko hiljada kilometara na sat, a Mars je samo jedna od mnogih stanica za Teslu.

Nalazi se na eliptičnoj stazi oko Sunca prolazeći pored Venere i Merkura.

Ako neki od asteroida ne uništi automobil, kružite će oko Sunca narednih nekoliko godina, ali ne postoji način da vidite fascinantno putovanje Teslinog automobila.

Previše je daleko da bi mogao da se vidi uz pomoć teleskopa – to će biti moguće tek onda kada bude pri povratku na planetu Zemlju.

Univerzitet u Torontu pretpostavlja da će ovaj kabriolet kružiti orbitom narednih nekoliko decenija i navodi da će ga 2091. godine biti moguće vidjeti uz pomoć vrlo snažnog teleskopa i to sa Havaja jer će tada biti najbliži Zemlji, prenosi “Radiosarajevo.ba“.

Njegovo kretanje možete pratiti uživo na internetu, naglasio je Bussines Insider.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...