Riječ je o rijetkom Ferrariju bogate trkaće historije koji se između ostalog takmičio i na Le Mansu, a za koji je neimenovani koliekcionar već ponudio traženu svotu. I do sada su s cijenom od tridesetak miliona evra Ferrariji s oznakom 250 GTO bili najskuplji auti na svijetu uopšte, a ovaj rijedak primjerak Ferrarija vrlo lako bi mogao probiti sve zamislive okvire i postati najskuplji automobil na svijetu! Riječ je o modelu 250 GTO koji je drugi proizvedeni uopšte, a ujedno i prvi koji se iskazao na trkaćim stazama.

Trkaća istorija ovog modela uistinu je spektakularna: učestvovao je u 27 trka od kojih je na njih 17 završio unutar prva tri mjesta. Uz to, zauzeo je impresivno šesto mjesto na Le Mansu. Osim toga korišten je od strane Ferrarijevih inženjera za testiranja i razvoj. Kompanija Talacrest na čelu s Johnom Collinsom bavi se prodajom klasičnih Ferrarija, a upravo je ovaj 250 GTO jedan od modela koji su trenutno na prodaju. John Collins za ovaj model traži iznos od 56 milijuna dolara, a treba napomenuti kako se prvi zainteresovani kupac već javio.

Prema navodima Collinsa, nakon predsjedničkih izbora u SAD-u koji su poremetili stanje na svjetskim berzama, kupovina ovakvog klasika predstavlja mudro ulaganje, pametnije od zlata.

KOMENTARI:
Loading...