Facebook iznimno puno ulaže u sigurnost platforme i korisnika, ali to ponekad nije dovoljno.

Upravo posljednjih dana pojavio se novi, potencijalno opasni sigurnosni propust na najpopularnijoj društvenoj mreži, stoga se svim korisnicima preporučuje dodatan oprez. Potvrđeno je da se putem poruka koje sadrže lažnu.svg datoteku širi tzv. Nemucod maliciozni kod.

Inače bi normalna.svg datoteka sadržavala fotografiju, ali u ovom slučaju je zapravo riječ o embedanom JavaScript kodu koji će korisnika navesti na lažnu YouTube web stranicu, potom od njega zatražiti da instalira dodatak za web preglednik i tako mu zaraziti računar malwareom.

U Facebooku su priznali da postoji ovaj problem, ali demantovali su navode pojedinih sigurnosnih stručnjaka kako se radi o Locky ransomwareu koji vam može poprilično zagorčati život!

Locky ransomware je virus koji će zaključati većinu vaših datoteka, autori će zatražiti otkupninu kako bi vam računar vratili u funkcionalno stanje, ukoliko ne platite traženi iznos, vrlo vjerojatno ćete morati reinstalirati vaš Windows operativni sistem.

Ukoliko bi se doista potvrdilo kako se Locky širi Facebookom, to bi s obzirom na broj korisnika ove društvene mreže mogla biti pošast epskih razmjera.

I dok se na mnogim portalima i dalje tvrdi kako je u pitanju Locky, glasnogovornik Facebooka šalje relativno umirujuće poruke, uz objašnjenje kako istraga nije pokazala niti dokazala instalaciju Locky ransomwarea putem ovih poruka.

KOMENTARI:
Loading...