Istraživanja pokazuju da je uzrast djece prilikom prvog susreta s internetom 2010. godine bio pet godina, a 2015. godine uzrast djece u Turskoj bio je sa dvije godine.

O rezultatima istraživanja govorio je profesor sa Bliskoistočnog tehničkog univerziteta (ODTU) Kursat Cagiltay.

On je govorio o projektu “EU Kids Online”. Cagiltay je rekao kako u Holandiji 78 posto djece predškolskog uzrasta koristi internet, dok je u Norveškoj 58 posto djece uzrasta do šest godina “online”.

Profesor roditeljima preporučuje da internet kao zabavu koriste dnevno sat ili dva vremena, ali i to da internet i televizija ne budu dostupni u spavaćim sobama, nego u prostorijama u kojima se okuplja čitava porodica.

Pored toga, Cagiltay smatra izuzetno važnim da se diskutuje o programu gledanja televizije, poštivanju kućnog plana, kao i komunikaciju između članova porodice.

Djeca pored vremena provedenog na internetu u kući, mnogo vremena na internetu provode i u školi, kao i na drugim javnim mjestima.

Istraživanjem je utvrđeno kako sve više djece svakodnevno koristi internet, dok je prije pet godina situacija bila znatno drugačija.

Djeca internet najviše koriste za individualno igranje igrica i gledanje videa, prvenstveno crtanih filmova.

Primijećeno je i to da djeca sve više vremena provode na društvenim mrežama i da je taj broj prošle godine iznosio 81,3 posto, a 2010. godine, iznosio je 51,7 posto.

KOMENTARI:
Loading...