Direktor Volkswagena (VW) u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) Michael Horn priznao je danas pred komisijom američkog Kongresa kako je početkom 2014. godine saznao za postojanje spornog sistema u vozilima VW-a, koji je izazvao najveći skandal u historiji te automobilske kompanije, javlja Anadolu Agency (AA).

Još uvijek je u toku opsežna istraga, nakon što je utvrđeno da 11 miliona automobila Volkswagena ima ugrađen sistem koji pokazuje pogrešne parametre emisije štetnih gasova, piše list Guardian.

Kako je kazao Horn, znao je da regulativa Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) uključuje novčane kazne ukoliko se standardi o emisiji gasova ne poštuju. Prema njegovim riječima, inženjeri kompanije VW u SAD-u bili su spremni “sarađivati s predstavnicima EPA-e kako bi otklonili postojeći problem.”

Horn je kazao kako je 3. septembra ove godine kompanija saopćila predstavnicima EPA-e kako su sporni sistemi o emisiji gasova pušteni u prodaju u periodu od 2009. do 2015. godine.

Nakon što je svjetski automobilski gigant uzdrman aferom, Martin Winterkorn dao je ostavku na mjesto direktora. Kakva je njegova uloga u skandalu i da li je bilo, otkriće istraga koju su 29. septembra otvorili njemački državni tužioci.

KOMENTARI:
Loading...