Da li je pametno prati automobil sredstvom za pranje suđa?

2 minute čitanja

Prilikom pranja auta, a u nedostatku autošampona nerijetko se dogodi da se posegne za nekim drugim dostupnim sredstvom, najčešće onim za pranje suđa.

Ugodan miris, obilna pjena, pa čak dobar početni učinak u pranju mogu navesti na pogrešan zaključak kako je sredstvo za pranje suđa dobro i za pranje auta. No, realnost je posve drugačija.

Ta su sredstva svojim sadržajem i hemijskim sadržajima namijenjena pranju metala, keramike i stakla koji su daleko otporniji na agresivan i abrazivan učinak no što je to automobilski lak. Kad se koriste na autu, sredstva za pranje suđa mogu ubrzati oksidacijski proces na boji auta. Upravo zbog toga već i jedno pranje limenog ljubimca sredstvom za pranje suđa može oštetiti njegovu boju i posljedično dovesti do manjeg sjaja lakirane površine.

S obzirom na to da završni sloj laka ima zaštitnu ulogu na boji auta, dugotrajno korištenje neprimjerenog šampona naposljetku može dovesti do matiranja boje i naposljetku potrebe za lakiranjem cijelog auta.

Agresivna sredstva za pranje nisu dobra ni za gumene dihtunge i plastične dijelove auta te mogu ozbiljno naštetiti i sjajnim, prozirnim površinama polikarbonatnih farova. Kao što nikad ne perete posuđe autošamponom, ne treba raditi ni suprotno. Sredstva za pranje veša takođe nisu dobra za pranje auta zbog svojih abrazivnih svojstava, a za pranje auta nisu primjereni ni šamponi za pranje tijela koji su svojim sadržajem primjereni ljudskoj koži i kosi.

Uostalom, čak i bez uračunate štete koja može nastati pranjem auta neodgovarajućim sredstvom, nema ekonomske računice da se ne koristi autošampon. Štaviše, litra autošampona je jeftinija od sredstva za pranje posuđa.

Podijeli ovaj članak