23.3 C
Bosanska Krupa
Petak | 12. Augusta 2022.

Čudni signali s Venere bi mogli biti posljedica vulkanske aktivnosti

Novi istraživanje je pokazalo da postoji sve više dokaza o tome da bi Venera mogla biti vulkanski aktivna.

Šta se događa na Veneri nemoguće je ustanoviti zbog guste i maglovite atmosfere, međutim, moguće je da je njena površina prekrivena vulkanima iz kojih i dalje izlazi lava.

Sada, zahvaljujući arhivskim opservacijama starih orbitera i rezultatima eksperimenata obavljenih na Zemlji, tim naučnika smatra da je vulkan Idunn Mons visok 2,5 i širok oko 200 km i dalje aktivan te da eruptira i danas. Međutim, naučnici neće morati još dugo čekati da potvrde svoje teorije, jer će u narednom desetljeću mala eskadrila misija krenuti na put ka Veneri sa zadatkom otkrivanja vulkanske aktivnosti.

Istraživač iz NASA-inog svemirskog centra Johnson, Justin Filiberto, tvrdi da neće biti iznenađenje ako se na Veneri potvrdi vulkanska aktivnost. Ta potvrda bi otvorila mnoga pitanja. Možda je Venera nekada imala okeane, a danas je pustoš s gustom i kiselom atmosferom te vrućom površinom koja može otopiti olovo.

Vodeće objašnjenje za transformaciju Venere su vulkanske erupcije koje su dovele do nepovratnih klimatskih promjena. Proučavanje vulkana izbliza bi pomoglo da razumijemo zašto Zemlja nije doživjela sličnu eruptivnu apokalipsu. Ugašeni vulkani bi ponudili neke tragove, ali je vulkane mnogo lakše razumjeti ako se promatraju dok su aktivni.

Zasad nema direktnih dokaza o vulkanskoj aktivnosti na Zemlji, ali ima indirektnih poput visoke koncentracije sumpor-dioksida, karakterističnog vulkanskog gasa.

Površina Venere sadrži zone tektonskih pukotina, koje su žarišta vulkanske aktivnosti na Zemlji, kao i vulkanske karakteristike nalik kotlovima.

Nova istraživanja nude dokaze koji ukazuju na to da magmatsko srce Idunn Monsa i dalje “kuca”.

Evropski orbiter Venus Express, koji je kružio oko Venere između 2006. i 2014. godine, detektovao je depozite lave, uključujući one na području Idunn Monsa koji su zračili infracrvenim zrakama.

Venerina korozivn atmosfera brzo uništava vulkanske minerala prigušujući infracrveni sjaj, tako da se smatralo da intenzivne termalne emisije predstavljaju lavu koja je eruptirala prije 250.000 godina. Ipak, novi eksperimenti su pokazali da su se vulkanski minerali “pečeni” ispod atmosfere Venere brže raspali nego se ranije vjerovalo, odnosno nakon erupcije koja se dogodila prije 1.000 godina.

Također, vjetar u području Idunn Monsa ne odgovara topografiji vučkana, tako da bi to moglo biti posljedica tpoline rastopljenog kamenja koja povećava turbulencije iznad vulkana.

Sve sumnje naučnika bi trebale potvrditi buduće misije, odnosno NASA-ine VERITAS i DAVINCI+ misije, kao evropska sonda EnVision.

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci