Honda je objavila informaciju da će se novi Civic Type R u svom trkaćem izdanju takmičiti u ovosezonskom BTCC (British Touring Car Championship) šampionatu.Prošle godine ekipa Honda Yuasa Racing u Britanskom šampionatu turističkih automobila nastupala je sa Tourer varijantom Civica kojeg će ove sezone zamijeniti novim Civicom Type R. Automobil je u intenzivnoj fazi završnih testiranja, premijerno će se pojaviti 24. marta na stazi Donington, a razvijen je i napravljen u renomiranoj britanskoj radionici Team Dynamics.

U odnosu na cestovnu verziju Civica Type R, čiji dvolitarski četverocilindarski turbo benzinski motor razvija 310 KS, motor trkaće varijante iz iste konfiguracije nudi 350 KS, ali vrijednost najvećeg obrtnog momenta ostaje ista kao u cestovnoj verziji i iznosi 400 Nm. Pored znatnog povećanja snage motora trkaći Civic Type R opremljen je novim aerodinamičkim karoserijskim komponentama, zaključno sa drugačijim zadnjim spojlerom, čime će se optimizirati prijanjanje i smanjiti otpor zraka.

Tu su i nove felge sa centralnim pričvršćivanjem, kapacitetnije kočnice i snižen i dodatno učvršćen ovjes. U ogoljenoj kabini dominira karbonsko trkaće sjedište i sigurnosni kavez.

“S ogromnim nestrpljenjem čekamo početak sezone, jer mislim da zaista imamo automobil koji će pobjeđivati“, izjavio je Barry Plowman, tehnički direktor ekipe Honda Yuasa Racing

KOMENTARI:
Loading...