Iako je Chrome odličan pretraživač, koji uz ekstenzije može biti moćan saveznik u organizaciji interneta, njegova glad za memorijom je poznata korisnicima.

Ratovi internet-pretraživača su manje-više gotovi. Google Chrome zauzima više od 60 posto tržišta, dok Firefox i Internet Explorer drže svaki po 15 posto. Safari koristi svega četiri posto korisnika. Uprkos tome što bi moglo da se kaže da nema mnogo prostora za alternativu, to bi bila pogrešna pretpostavka.

Privatnost

Iako je Chrome odličan pretraživač, koji uz pomoć ekstenzija može da bude moćan saveznik u organizaciji internet-svakodnevnice, njegova glad za memorijom je korisnicima dobro poznata. Mnoge također brine atak na privatnost koji dolazi s korištenjem Googleovih proizvoda, a mnogima je ovaj pretraživač jednostavno dosadio. Ukoliko i vi spadate u neku od navedenih grupa korisnika, ova četiri pretraživača mogla bi da se pokažu kao prilično dobra zamjena.

Vivaldi – Za one koji vole da svoj internet-pretraživač prilagode sebi, nekoliko mjeseci star Vivaldi predstavlja odlično rješenje. Kada ga prvi put otvorite, moći ćete da birate između šest načina prikazivanja sadržaja, četiri pozicija za tabove i osam pozadinskih slika za vašu početnu stranicu. Sve što možete da zamislite je podesivo, od zabrane učitavanja fotografija do skraćenica na tastaturi.

Opera – Praktično prastar prema modernim standardima, Opera je odlična alternativa iako će korisnicima Chromea biti dosta poznata. Opera je izgrađena na Blinku, kao i Chrome i Vivaldi, ali ono što Operu čini primamljivom alternativom je pregršt opcija koje stavljaju vašu privatnost na prvo mjesto.

Oglasi

Brave – Budući da je Brave trenutno u fazi beta-testiranja, teško je reći da li će po izlasku biti prava alternativa drugim pregledačima. Brave će uspjeh pokušati da zasnuje na vašem odnosu prema oglasima, blokirajući one koji vam smetaju i prikazivanjem onih koje želite. Braveov osnivač tvrdi da će njegov pregledač biti dva do četiri puta brži od drugih pregledača.

Edge – Uprkos čestim osporavanjima i činjenici da je jedna od najvećih meta šale, Internet Explorer je još jedan od najpopularnijih pretraživača na svijetu. Njegova nova verzija, nazvana Edge, brza je i efikasna, a korisnike će naročito obradovati činjenica da bateriju smartphona troši sporije od Chromea i Firefoxa.

KOMENTARI:
Loading...