Tablica periodnog sistema dobila je četiri nova hemijska elementa čime je konačno do kraja popunjen njezin cijeli sedmi red.

Elementi sa rednim brojem 113, 115, 117 i 118 dodati su u tablicu. Četiri nova elementa su dodani nakon što je organizacija ” International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC)” razmotrila naučne studije koju su objavili timovi istraživača iz SAD-a, Japana i Rusije.

Kolaboraciji RIKEN iz Japana pripadaju zasluge za otkriće elementa 113 s privremenim nazivom ununtrij (Uut). Zasluge za elemente unupentij 115 (Uup), 117 unuseptij 177 (Uus) i unuoktij 118 (Uuo) pripale su kolaboraciji ruskih i američkih naučnika iz Nuclear Researcha u Dubni u Rusiji, Lawrence Livermore National Laboratoryju u Californiji i Oak Ridge National Laboratoryju u Oak Ridgeu u Tennesseeju.

Element 113, koji su otkrili japanski istraživači, postat će prvi element koji će biti imenovan u Aziji, piše The Guardian. Također, dodaje se da će ovaj japanski tim nastaviti istraživanja neispunjenog dijela tablice od 119 mjesta na dalje.

Zanimljivo, novi elementi se obično nazivaju prema nekim mitološkim likovima, mineralima, gradovima, zemljama ili naučnicima.