Bosch je bio jedan od ključnih igrača u Volkswagenovoj aferi Dieselgate, ali nikada nije priznao krivnju. Sada se oglasio kao veliki spasitelj.

Dieselgate ih je koštao minimalno 300 miliona eura, no od dizelaša nisu odustali. Bosch sada tvrdi da je našao način da spasi dizelaše, a njegov predsjednik Volkmar Denner kaže kako “postoji budućnost za dizelaše”.

On je na godišnjoj konferenciji izjavio kako imaju revolucionarnu tehnologiju za redukciju NOx čestica na nivo i do 13 mg/km, što je osjetno manje od danas dopuštenih 168 mg/km, ali i gotovo deset puta manje od maksimuma od 120 mg/km koji će vrijediti od 2020. g.

U Boschu su zasad tajnoviti te samo enciklopedijski navode nova rješenja u području ubrizgavanja goriva, sistemu regulacije dovoda zraka i sistemu nadzora temperature izgaranja. Pritom se naglašava da nova rješenja ne povećavaju potrošnju goriva kao ni troškove izrade motora. Kako se sve zasniva na poznatim tehnologijama, bit će moguća vrlo brza integracija ovih sistema u postojeće generacije motora, ističu u Boschu.

KOMENTARI:
Loading...