Haris Aščalić, programer i autor projekta Cadence, je na svom YouTube kanalu predstavio “Cadence for Education”, namijenjenu edukaciji u osnovnim školama.

U proteklih nekoliko mjeseci Cadence se predstavila kroz mnoštvo videa o tome šta sve ona može uraditi, npr. slati emailove, SMS poruke i slično.

Haris Aščalić Cadence programira i kao učiteljicu za učenike. Kako kaže, Cadence bi trebala biti instalirana u osnovnim školama. Ono bez čega ne bi mogla funkcionirati su naravno računari na kojima bi se pokazivala i educirala učenike.

Škole bi trebale biti opremljene informatičkom opremom, a Cadence može poslužiti kao dodatna nastava, u sekcijama i kao dodatno obrazovanje.

Svi zainteresovani bi se sa Candace mogli upoznati i učiti o internet tehnologijama i drugim kreativnim stvarima.

“Programiram Cadence da može razgovarati s učenicima i učiti ih npr. programirati, engleski jezik, i mnogo drugih potrebnih alatki za računarom. Cadence bi imala virtualni dnevnik pa bi tako mogla i bilježiti ko je odsutan, upisivati ocjene učenicima i drugo. Također bi bilo moguće da vodi i kontrolni rad i ‘nadgleda’ da li neko pravi probleme na času”, pojašnjava Aščalić.

Haris Aščalić bi najprije volio da se ova ideja realizuje na našim prostorima.

“Ovakve i slične ideje su već realizovane u nekim razvijenim zemljama i ljudi su to dobro prihvatili, zašto ne bi i mi?”, naglašava.

I nemojte misliti kako ćete Cadence kao učiteljicu moći varati.

“Djeca će sigurno pomisliti kako bi mogli zeznuti ovaj sistem rada, ali mislim da kada bi čuli kako Cadence razgovara, pamti i ‘gleda’ sve ono što rađi rade, shvatili bi je ozbiljno i doživjeli kao da je tu i fizički”, dodaje Haris.

Svakako pogledajte video i za ovaj patent.

KOMENTARI:
Loading...