Iako na tržištu mobilnih telefona postoji nekoliko dominantnih operativnih sistema – Windows, Symbian, Blackberry, iOS, najveća borba vodi se između dva. To su, pogađate, Android i iOS. Pokušaćemo da ugrubo analiziramo prednosti i mane ovih popularnih platformi.
Operativni sistem Android trenutno se nalazi na oko 70% mobilnih uređaja u svijetu. Drugim riječima, njega koristi više ljudi nego iOS, Symbian i Windows zajedno. Na platformi Google Play se u ovom trenutku nalazi preko milijardu aktivnih aplikacija. Korisnici Androida su ih na svojim telefonima do sada instalirali više od 50 milijardi.

Zašto je Android popularniji?

Jedan od glavnih razloga za popularnost Androida jeste njegova prilagodljivost. Naime, ovaj operativni sistem korisnik može prilično da prilagodi sopstvenim navikama i zahtjevima.

S druge strane, iOS, Appleov originalni sistem koji se nalazi na iPhone uređajima, znatno je manje fleksibilan. Za prilagođavanje je neophodno pristupiti ilegalnoj izmijeni unutar sistema popularnoj pod nazivom Jailbreak (bjekstvo iz zatvora). Drugim riječima, okrenutost Androida korisniku čini ga popularnijim.

To potvrđuje i činjenica da Appleov operativni sistem iOS do svoje osme verzije nije omogućavao instaliranje dodataka ili widgeta na mobilnim uređajima. Pa i nakon uvođenja, rukovanje i podešavanje dodataka je komplikovano. Vremenska prognoza na ekranu, brojanje kalorija, pređeni kilometri tokom dana – svi ovi manje ili više ozbiljni dodaci za korisnike Androida nalaze se na nekoliko klikova, dok korisnici iOS-a moraju ozbiljno da se potrude kako bi došli do njih.

Opšti utisak jeste da je upravljanje podacima takođe jednostavnije na Androidu. Sa druge strane, svaki put kada njihov iOS zahtijeva update korisnici moraju da biraju koje muzike će se odreći, ili gdje će prebaciti svoje slike.

Ipak, svaki korisnik iPhonea može da se pohvali stabilnim sistemom, dok je kod Androida kvalitet vezan za performanse uređaja, koje variraju.

Jedna od prednosti iOS-a takođe je dobra umreženost između Apple uređaja. Vlasnik iPada i MacBooka će sa lakoćom prebacivati podatke između svojih uređaja.

Međutim, ozbiljan problem sa ovom platformom jeste njena cijena, što je ne čini dostupnom širem krugu ljudi. S druge strane, Android se nalazi na uređajima cjenovnog raspona od 80 do 800 evra.

Portal CNet izvještava da je lojalnost Androidovih korisnika ipak vijeća nego što je slučaj kod konkurencije. Čak 82 procenta korisnika ove platforme izjasnili su se da bi ponovo uzeli Android uređaj.

Zbog svega toga razvoj Android aplikacija jedan je od najunosnijih poslova današnjice. Pružanja usluga preko mobilnog telefona postalo je jedan od osnovnih zahtijeva za uspješno vođenje biznisa, a sve je više i javnih i privatnih servisa koji žele da njihovi korisnici imaju ovu prečicu. Popularnost Androida učinila je ovaj operativni sistem vrlo unosnim tlom za rad mnogih profesionalaca, u prvom redu developera.

KOMENTARI:
Loading...