16.9 C
Bosanska Krupa
Ponedjeljak | 23. Maja 2022.

Američka vojska će od 2022. godine u svom arsenalu imati novo lasersko oružje

Američka vojska se priprema da naredne godine obogati svoj arsenal naoružanja i ojača svoju odbranu od bespilotnih letjelica.

Kompanija Raytheon Intelligence & Space (RI&S) je potvrdila da je potpisala ugovor vrijedan 123 miliona dolara za razvoj odbrambenog sistema koji će američkoj vojsci biti dostavljen naredne godine.

Sistemi usmjerene energije su privukle veliku pažnju u odbrambenom sektoru zbog njihove mogućnosti da pruže odbranu od širokog spektra prijetnji, od dronova, preko artiljerije i minobacača pa do raketa. Američka vojska je tražila prenosni sistem oružja koji se može brzo integrisati u postojeći arsenal i u kratkom roku poslati na teren.

Testiranje sistema Directed Energy-Maneuver Short-Range Air Defense (DE M-SHORAD) se vrši već neko vrijeme, a obavljen je i borbeni okršaj s nekim prototipima u augustu ove godine. Prije toga je posada koju su činili vozač, komandant i vojnik koji upravlja laserom, prošla obuku za sve aspekte sistema. Umjesto uputstava i prezentacije, posadi je osigurano virtualno okruženje za učenje gdje je učila o osnovama lasera, kako funkcionišu, kako su dizajnirani na oružju, prošli su sigurnosne mjere i upravljanje sistemom.

RI&S ima integrisani sistem koji se sastoji od lasera visoke energije 50-kW klase, usmjerivača zrake, pronalaženja mete i sistema praćenja pomoću elektro-optičkih i infracrvenih inputa, kao i Ku720 radara, a koji je postavljen na borbeno vozilo Stryker. Laser može napraviti rupe na dronu, tkivu te preusmjeriti projektil za nekoliko sekundi. Napajaju ga baterije visokog kapaciteta koje puni Strykerov dizelski motor, tako da može ostati funkcionalan dok god vozilo ima goriva.

Američka vojska je sklopila dogovor s kompanijom General Atomics Electromagnetic Systems, koja će proizvesti najveće lasersko oružje klase 300-kW.

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci