U Mercedesu su proslavili 40 godina od početka proizvodnje prvog modela iz legendarne serije W123 koja je kasnije postala osnovica za Mercedesove modele E-Klase.

Prvi Mercedesi serije W123, koji su došli na mjesto serije W114/115, pojavili su se u januaru 1976. godine, a planirana produkcija za prvu godinu rasprodana je već odmah nakon predstavljanja. Kolika je bila potražnja za novim Mercedesovim modelom najbolje potvrđuje činjenica da su sretni vlasnici za svoje korištene automobile u prvoj godini proizvodnje mogli dobiti isti iznos novca koji im je bio potreban za kupovinu novog W123.

Za vrijeme produkcije koja je trajala do sredine osamdesetih godina, Mercedes je W123 nudio kao klasičnu trovolumensku limuzinu, coupe i karavan, a u ponudi je bila i verzija sa osjetno većim međuosovinskim rastojanjem. Najpopularnija trovolumenska limuzina nudila se sa različitim dizelskim i benzinskim motornim opcijama. Najslabiji model u ponudi nosio je oznaku 200 D, a na vrhu ponude bio je benzinski model s oznakom 280 E.

Pored četverocilindarskih dizelskih i benzinskih motora, W123 mogao se dobiti i sa 5 i 6-cilindarskim motorima, a uz dizelsku opciju 300 D stiže i turbopunjač. U Mercedesu su već tada istraživali mogućnosti pogona alternativnim gorivima, a sve je rezultiralo modelom serije W123 čiji je motor za pogon koristio autoplin. Mercedes je također predstavio i prototip koji je za pogon koristio elektromotor, a 1983. godine predstavljen je i W123 pogonjen hidrogenskim gorivim ćelijama.

Pored alternativnih pogonskih rješenja u Mercedesu su veliku pažnju poklanjali sigurnosti putnika. Razvijene su veće programirane zone deformisanja koje su itekako pomagale da putnički prostor prilikom sudara ostane maksimalno sačuvan, a među opcionu opremu za W123 Mercedes je 1982. godine ponudio i prve zračni jastuk za vozača.

Serija W123 svoje je mjesto sredinom osamdesetih ustupila seriji W124, a za vrijeme proizvodnje koja je trajala manje od 10 godina Mercedes je prodao nešto manje od 2,7 miliona primjeraka.

KOMENTARI:
Loading...