Kozak Stjenka Razin pripadao je donskim kozacima, ljudima koje su ruski carevi koristili kao vojnu snagu.

Imao je vrlo neobičan život, tokom kojega je vodio niz bandi koje su pljačkale sve do daleke Perzije.

Rođen je na obalama rijeke Volge.

Budući da se rijeka Volga ulijeva u Kaspijsko jezero, kozaci su tim putem brodovima mogli doći sve do sjeverne Perzije. Na svojim pohodima Razinovi su kozaci zauzeli grad Baku na obali Kaspijskog mora, a u Perziji je Razin otišao sve do Isfahana u pokušaju da od perzijskog šaha dobije zemlju u zamjenu za pokornost.

To mu nije uspjelo, pa su kozaci nastavili pljačkati. Udarali su čak i na turkmenska područja istočno od Kaspijskog jezera.

Prva Razinova akcija vrijedna pozornosti je uništenje velikog vodenog karavana kojeg su činile teglenice sa blagom patrijarha i bogatim moskovskim trgovcima. Potom je Razin otplovio niz Volgu sa mornaricom od trideset i pet galija, pri čemu je putem zauzeo više važnih utvrda, pustošeći okolne krajeve.
Početkom 1668. godine pobijedio je postrojbe vojvode Jakova Bezobrazova koje su poslane iz Astrahana u akciju protiv Stjenke Razina.

Na proljeće je pošao u kazneni pohod po Perziji koji je trajao 18 mjeseci.

Preplovivši Kaspijsko jezero, opustošio je perzijske obale od Derbenda do Bakua, masakrirao stanovnike velikog trgovišta Rašta i u proljeće 1669. ulogorio se na otoku Suina sa kojeg je uništio perzijsku flotu koju su poslali na njega.

Dok je Razin 1670. godine bio na putu, radi javljanja kozačkom zapovjedniku na rijeci Don, otvoreno se pobunio protiv vlade, zauzeo Čerkask, Caricin i još neka naselja, a onda krenuo na sami Astrahan.

Nakon što je masakrirao sve koje su mu se suprotstavili, astrahanskog gospodara su bacili kroz prozor astrahanskog kremlja, a njegova sina naopako objesili na gradskim zidinama, opljačkao je bogati gradski bazar, pretvorio je Astrahan u kozačku republiku, proglasivši se kraljem.

Izvor: Public

Razin je uskoro zauzeo gradove Saratov i Samaru, dok se je Simbirsk uspio oduprijeti svim navalama.

Na kraju se Razin osilio i poveo napad na samo Rusko Carstvo. Po rijeci Volgi namjeravao je osvajati područja na sjever prema Moskvi. No, uhapšen je i raščerečen na jednom trgu u Moskvi 16. juna 1671. godine.

(SB)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...