On nema dovoljno novca za gorivo, ima bolesnu suprugu, a brine i za unuka. Kako bi prehranio porodicu, 61-godišnji Stiv Simof svaki dan pređe nevjerovatnih 56 kilometara do posla i još toliko nazad kući.

Kako bi prehranio porodicu, 61-godišnji Stiv Simof svaki dan pređe nevjerovatnih 56 kilometara do posla i još toliko nazad kući.

Čak 112 kilometara dnevno pređe ovaj Amerikanac iz Dejvis Sitija, koji na posao ide pješke, jer nema dovoljno novca za gorivo. Za njega nema druge opcije, raditi mora kako bi prehranio i izdržavao porodicu.

“Prvo i najvažnije, kad imate porodicu i imate posao, morate biti sposobni izdržavati svoju porodicu. Morate biti sposobni zadržati taj posao. To su dvije najvažnije stvari koje mi padaju napamet”, ističe skromni Simof.

Iako mu smjena u kazinu počinje tek u 23 časa, on iz kuće odlazi oko 15.30 časova kako bi stigao na vrijeme na posao. Nakon sedam sati pješačenja, njegov posao domara u kazinu ne daje mu više od dvaput po 15 minuta predaha, jer je čitavo vrijeme na nogama.

U kazinu zarađuje 9,07 dolara po satu.

Samo ponekad, na putu prema poslu stane mu koji vozač i ponudi ga odbaciti dio puta, ali ako se tako nešto i dogodi, onda je to uglavnom preko radnih dana, jer je vikendom saobraćaj minimalan.
Simof mora mijenjati obuću svaka dva mjeseca, zbog jednostavno nevjerovatne kilometraže koju prijeđe pješke u tom peirodu.

Ipak, odnedavno jedan njegov kolega počeo mu je pomagati i voziti ga 3/4 puta na putu prema kući, tako da mu na putu nazad ostaje ‘tek’ 13 kilometara do kuće

Simof živi sa suprugom Rene, koja prima invalidninu nakon pretrpljena dva srčana udara te s unukom Stivenom, kojeg su usvojili. Nedavno su kupili automobil, no zasad ne mogu još priuštiti gorivo za njega. Razlog zašto žive toliko daleko od kazina gdje Stiv radi jest niska mjesečna renta od 400 dolara mjesečno, koliko sebi oni trenutno najviše mogu priuštiti.

Simof kaže da se njegova dnevna rutina neće tako skoro promijeniti. “Ako ne idem na posao, računi se neće sami platiti. Dok su mi god noge zdrave i dok sam zdrav, ne vjerujem da ću se promijeniti”, ističe na kraju nepokolebljivi Amerikanac.

Prije otprilike mjesec dana, slična priča otkrivena je u Detroitu, gdje je punih deset godina Džejms Robertson pješačio 34 kilometra do tvornice u kojoj je radio. Bio je jedan od radnika koji najmanje kasne na posao.

Nakon što je njegova priča objavljena u svim američkim medijima, putem donacija je za njega prikupljeno 350.000 dolara, dobio je novi auto, ali se javila i bojazan da je sad postao laka meta za druge.

KOMENTARI:
Loading...