Na području Sarajeva SIPA istovremeno provodi operativne akcije “Coral” i “Tango” u kojima je slobode lišeno 15 osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, poresku utaju i navođenje na prostituciju.

Na terenu se nalazi više od 100 policijskih službenika SIPA-e. U okviru akcije “Coral” slobode je lišeno deset osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 342. KZ FBiH “Organizirani kriminal” u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja, ugrožavanje sigurnosti, sprječavanje službene osobe u vršenju službene radnje, oštećenje tuđe stvari, teška krađa i organiziranje otpora, a prvoosumnjičeni dovodi se u vezi i sa navođenjem na prostituciju.

 U toku su pretresi objekata na 10 lokacija s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja dodatnih predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. U okviru akcije “Tango” slobode je lišeno pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo navođenje na prostituciju.

Navedene aktivnosti realiziraju se po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a rezultat su višemjesečnih istraga koje su proveli istražitelji SIPA-e pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva, saopćeno je iz SIPA-e.

KOMENTARI:
Loading...