Sanski Most proslavio 20 godina slobode

Združene jedinice Petoga i Sedmoga korpusa Armije Republike BIH u vojnoj operaciji „Sana ‘95.“ prije tačno dvadeset godina oslobodile su Sanski Most, 10. oktobra 1995. Tim povodom, u Sanskom Mostu je jučer nizom sadržaja obilježen ovaj značajan jubilej u našoj novijoj historiji, 20 godina života u slobodi.

Brojni predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti općine, Unsko-sanskog kantona, organizacija i udruženja građana proisteklih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, ratnih starješina 5. i 7. korpusa Armije RBIH i Oružanih snaga BIH, okupili su se na sanskom Trgu ljiljana na svečanosti povodom 20. godišnjice oslobođenja. Brojne delegacije su ispred spomenika oslobodiocima Sanskoga Mosta položile cvijeće i učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast šehidima i poginulim braniteljima BiH.

Na vojnu operaciju oslobađanja Sanskoga Mosta i poginule u tim borbama prigodnim obraćanjima podsjetili Husein ef. Kovačević, glavni sanski imam i pripadnik 505. viteške brigade, brigadir Amir Avdić, ratni komandant 510. oslobodilačke brigade, general Sakib Forić, komandant 17. viteške krajiške brigade Sedmoga korpusa ARBIH. U čast poginulim oslobodiocima Sanskoga Mosta, pripadnici počasnog voda OS BIH izveli su počasnu paljbu.

Umjetnički performans

Na mostu na rijeci Sani za sve posjetioce priređen je umjetnički performans u čast slobode, a ulicama grada prodefilovale su mažoretkinje iz Posušja i Orkestar limene glazbe Grada Bihaća. Za građane i sve goste pripremljena je velika torta.

U Kinu „Sana“ održana je Svečana akademija „20 godina u slobodi“ na kojoj se prigodnim umjetničkim programom podsjetilo na Dan oslobođenja općine. Uz čestitke građanima na ovom jubileju, na trnoviti ratni put obrane i oslobađanja krajiških gradova Bosanskog Petrovca, Ključa i Sanskoga Mosta i značaj Operacije „Sana ‘95.“ podsjetio je penzionisani general Atif Dudaković, komandant Petoga korpusa Armije RBIH.

Na slavnu vojnu operaciju oslobađanja Sanskoga Mosta podsjetili su i premijer USK-a Izudin Saračević, ratni pomoćnik komandanta za moral 5. korpusa ARBIH, kazavši kako je operacija imala za cilj nastavak deblokade USK-a, razbijanje neprijateljskih snaga na pravcima napada jedinica Petoga korpusa Armije RBIH.

Za 66 dana porazili agresora

„Operacija Sana ‘95. je priča o tome kako smo za 66 dana od trenutka deblokade USK-a praktično porazili sve ono što se nalazilo ispred nas. Šta bi bilo tek da smo ovako bili naoružani i spremni 1992. godine. 10. oktobar je dan ponosa, ali i dan tuge, dan saosjećanja sa onima koji su izgubili svoje sinove i kćeri. Dan sjećanja na najhrabrije sinove Bosne i Hercegovine. Slobodarski hod Petoga korpusa Armije RBIH i jedinica i drugih korpusa iz sastava Armije RBIH jeste put slave i pobjeda, put nesebičnog junaštva i stradanja, put heroja koji su ugradili svoje živote u temelje slobode Sanskoga Mosta. Njihova je vječnost. Naša je obaveza da ih ne iznevjerujemo“, kazao je između ostaloga premijer Saračević.

Okupljenima su se na svečanoj akademiji uz čestitke obratili i Senad Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK-a, brigadir Hamdija Abdić-Tigar, ratni komandant 502. viteške brigade, te općinski načelnik Mustafa Avdagić.

Najzaslužnijim pojedincima ustanovama i organizacijama povodom jubileja Općina Sanski Most je dodijelila javna priznanja, zahvalnice, Plaketu Općine i Grb Općine.

KOMENTARI:
Loading...