Mada su i žene i muškarci podjednako tašti i opsjednuti sobom, nauka je dokazala da su muškarci veći narcisi!

Naučnici su iz nekoliko stotina stručnih časopisa sakupili rezultate istraživanja o narcisoidnosti obavljenih između 1990. i 2013. godine, u kojima je učestvovalo preko 475.000 ispitanika. Utvrđeno je da su muškarci u prosjeku narcisoidniji od žena, nezavisno od spola i starosti učesnika istraživanja, javlja Independent.

Rodne razlike proučavane su u okviru tri različita aspekta narcisoidnosti: liderstvo, egzibicionizam i polaganje prava na nešto.

Rezultati su pokazali da muškarci češće pokazuju da zaslužuju određene privilegije, kao i da su skloniji iskorištavanju drugih ljudi. Kada je u pitanju liderstvo, muškarci su ispoljili veći stepen asertivnosti i pokazali da više priželjkuju moć. Razlika se nije ispoljila jedino u pogledu egzibicionizma – i muškarci i žene podjednako su tašti i okupirani sobom.

Uprkos tome što u devedesetim nije bilo društvenih mreža i selfieja, stručnjaci su naglasili da nije uočena razliku u ispoljavanju narcisoidnosti između današnjih studenata i studenata iz devedesetih godina.

KOMENTARI:
Loading...