U današnje vrijeme tehnologije i kupovina nam je postala dostupna, doslovno iz stolice u kojoj sjedimo.

Meni lično draži način za nabavku bilo čega, jer ne volim gužve, nametljive prodavačice prema kojima sam u svemu “ko bombona”, a i sama vidim da nisam, i tu se kao logičan slijed nameće internet trgovina.

Samo velika je razlika između onoga što ste naručili, ili barem onoga što je na slici i u opisu, od onoga što stvarno dobijete, dakako čast izuzetcima, ali jako ih je malo.

Prvi alarm za uzbunu Vam treba biti kada osoba sa kojom komunicirate u vezi narudžbe obavijesti da prvo morate uplatiti punu cijenu proizvoda koji želite naručiti na privatni račun u banci.

Zašto?

Prvo, ta osoba nije registrirana firma, dakle Vi uplaćujete novac unaprijed, a osoba kojoj uplaćujete nema pravno gledano nikakvih obaveza prema vama, samo čisto svoju dobru volju hoće li Vam dostaviti to što ste platili ili ne, i još gore od toga, ne možete dokazati da robu niste dobili, jer nemate računa za nju.

Drugo, ako traži novac unaprijed znači da i sama robu od nekuda naručuje, što biste na kraju mogli sami uraditi bez da plaćate posrednika u svemu tome.

Postoje stranice poput E-Baya, ili registrovanih posrednika, dakle onih koji uplate traže na račun firme preko kojih možete doći do apsolutno svega što vas zanima.

I jeftinije su od raznih “Prodaja” profila po Facebooku, gdje nikada ne znate šta vas čeka.

Moja lična iskustva su bila svakakva, od toga da sam naručila jednu torbu, a došla mi druga ni slična onoj koju sam tražila.

Na pitanje koje sam postavila “Prodaja” profilu mi je rečeno to je to, mi ne vraćamo ništa, dakle jedino sam mogla blokirati dotičnu osobu i njen profil.

Jednom sam naručila komad odjeće, nije čak ni bila neka velika cifra u pitanju, ali čekala sam isporuku 3 mjeseca, iako je obećana za 20 dana, nakon toga mi taj “Prodaja” profil odgovara kako ne može isporučiti što sam tražila, ali da uzmem nešto drugo u vrijednosti toga novca.

I opet čekam tri mjeseca, i ništa.

Spopao me nekakav bijes, jednostavno sam “Prodaja” profilu napisala poruku sa podacima svoga računa, dala joj rok od dva dana da uplati nazad onoliko koliko sam ja njoj uplatila, inače ću sa svim njenim podacima i prepiskom u inboxu otići u policiju.

Sutradan novac je bio na računu.

Da svakakvih prevaranata ima, u to sam se uvjerila.

Ako već kupujete online, kupujte preko registrovanih firmi, ili kupujte robu koja se plaća po pouzeću, dakle gdje dobijete paket, pregledate i onda platite.

Jeftinije Vam je jednom registrirati se na E-Bay, otvoriti Pay-Pal račun i sigurno naručivati, nego raznim prevarantima davati novac koji ste zaradili.

U slučaju da vam paket ne stigne, od ovakvih firmi imate zagarantovan povrat novca, i nećete biti u situaciji da morate zahtjevati svoje.

Ovi “Prodaja” profili što vole novac unaprijed su vam u 95 % slučajeva prevara, bilo ona da vam se prodaju “m.da pod bubrege” ili ne dobijete apsolutno ništa.

Zato oprezno……

KOMENTARI:
Loading...