Općinski načelnik Bosanskog Petrovca Zlatko Hujić organizirao je sastanak sa individualnim sakupljačima samoniklog ljekovitog bilja i šumskih plodova iz Bosanskog Petrovca sa kojem je razgovarao o mogućnosti uspješnijeg i organiziranog sakupljanja i otkupa.

Općina Bosanski Petrovac ima polja prekrivena livadama, kao i šumske predjele na kojem se prema procjenama sakupljača mogu prikupiti izuzetno velike količine samoniklog  ljekovitog bilja, bobičastog voća, mahovine i gljiva.

Prema riječima sakupljača njihov veliki problem jeste neorganizirani način sušenja i otkupa prikupljenih biljaka, jer do sada nije bilo organizirano niti jedno udruženje ili zadruga sakupljača, koja bi organizirala prikupljanje, radi usitnjenosti količina. Također nedostatak sušare znatno otežava bavljenje sakupljanjem bilja  iz razloga što se prikupljeno bilje ne može adekvatno pripremiti za otkup.

Da prikupljanje ljekovitog bilja može biti isplativ biznis pokazuju primjeri iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine, koji su znatno manjih površina, i znatno oskudniji sa brojem vrsta ljekovitog bilja. Statistika pokazuje da se iz Bosne i Hercegovine godišnje izveze više od 20 milona KM ljekovitog bilja i šumskih plodova.

“Na petrovačkim poljima leži “ćup zlata”, vi se morate organizirati i prikupiti to, mi moramo zainteresirati ljude da se bave sakupljanjem ljeko-bilja, u tome se mora pronaći ekonomski interese, ne smije se desiti da neko nema novac da plati striju ili vodu, a pored njega na livadama leže hiljade maraka u travama, koje treba samo sagnuti se i ubrati”, rekao je Zlatko Hujić, načelnik Općine Bosanski Petrovac.

Općinski načelnik pozvao je sve zainteresirane individualne sakupljače da se organiziraju i uz punu podršku općinske službe za poljoprivredu pronađe se način za  statusno organiziranja u udruženje ili zadrugu sakupljača bilje i šumskih proizvoda, te kroz saradnju sa Općinom pronađe rješenje za organiziranje  adekvatnog sušenja prikupljenih ljekovitih bilja ili na drugi način prerade kao hladno cijeđenje  eterična ulja, a sve sa  ciljem plasmana bilja.

KOMENTARI:
Loading...