Sjećate li se priče iz novembr 2017. kada je posada vojnog mlažnjaka oeing EA-18G Growler na nebu iznad države Washington ispušnim plinovima iscrtala penis? Izbio je skandal zbog takvog načina korištenja vrhunske letjelice za elektronsko ratovanje, vrijedne 68 miliona dolara. Američka vojna mornarica priopćila je da je to “neprihvatljivo” i da taj pothvat “nije od nikakve vrijednosti vojne vježbe”.

Vijest je obišla svijet kao otkačena zanimljivost, ali je puno stvari oko te anegdote ostalo neodgovoreno. Pritom ne mislimo na zbunjenost žrtava teorija zavjera o chemtrailsima. Veliki dio neodgovorenoga na to kako su piloti uspjeli iscrtati penis na nebu nekih 45 kilometara sjeverno od Seattlea sada je otkrio Navy Times. O tom “stojku”, napisan je čak i detaljan vojni izvještaj i evo šta je ispalo.

Radio stanica KREM bila je prva koja je počela izvještavati o obliku na nebu što ga je očito iscrtao čovjek, a koji je podsjećao na penis i testise. Takav crtež jako je uzrujao neke izrazito osjetljive roditelje koji su događaj počeli problematizirati na Twitteru i vrlo brzo stvar se zakotrljala dotle da je Mornarica morala objaviti da priznaje da je jedan od njenih pilota autor nebeske ilustracija. I izvinila se. Prema izvještaju, jasno je da je Mornarica u nekoliko sati istražila i doznala šta je posrijedi.

“Posada je upravljala letjelicom EA-18G na takav način da je ispušnim plinovima iscrtala prostački lik gledano s tla”, stajalo je u vojnom izvještaju upućenom Uredu komandanta Mornaričkih operacija.

“Očekuje se reakcija medija”, upozorio je autor izvještaja.

Ispalo je da su tog dana u tom avionu bila dva poručnika, pilot i oficir za elektronsko ratovanje, skraćeno EWO. Vrlo brzo nakon što su uzletjeli, stali su se zafrkavati.

“Ej, nacrtaj divovski penis. To bi bilo genijalno!”, predložio je EWO pilotu.

“Šta si radio na svom letu?”, oponašao je pilot hipotetsko prepričavanje avanture nakon što bi, kao, to doista i napravio, a onda i odgovorio na pitanje: “Ma, pretvarali smo likove dinosaura na nebu u likove nebeskih penisa.”

Izvještaj ne navodi, ali je lako zamisliti da su se pritom cerekali kao otkačeni.

“Definitivno bi trebao nacrtati penis”, sada je već ozbiljnije predložio EWO, a razgovor je postajao sve praktičnije prirode.

“Definitivno bih to bio u stanju, bilo bi to lako”, hvalisao se pilot. “U suštini, mogao bih nacrtati osmicu, okrenuti se i vratiti se. Spustit ću se, uhvatiti nešto brzine i nadam se da ću se pritom osloboditi kondenzacijskih tragova tako da ne budu povezani jedni s drugima.” 

USA NAVY/ PUBLIC DOMAIN

Pilot je potom razmišljao o publici takvog njegovog likovnog djela, o putničkim avionima koji bi naišli na crtež na putu prema Seattleu. Pa je malo razmišljao i o detaljima kojima bi nadopunio ilustraciju na nebu:

“Skoro pa bismo posred njega mogli nacrtati i venu.”

I krenuli su u akciju. Pronašli su pravu visinu s koje su mogli započeti ostavljati kondenzacijski trag ispušnih plinova i nebeski penis počeo se rađati. Pazili su na detalje:

“Jaja trebaju biti malo asimetrična”, rekao je pilot.

“Jaja su gotova”, čulo se na audio zapisu da je izvijestio kolegu nekoliko trenutaka poslije.

“Sada se trebam usmjeriti ovamo za ‘stojka’.”

“U kojem smjeru će on biti?”, pitao ga je EWO.

“Ići će na lijevo”, odgovorio je pilot.

Izvještaj Navy Timesa ne navodi, ali je očito prošlo nešto vremena dok EWO nije primijetio: “Bit će baš dug.”

“Ne želim da izgleda kao da je riječ o tri jaja”, rekao mu je pilot.

“Idemo to napraviti… O, glavić penisa će biti šiljast.”

A onda je pilot još malo dao mašti na volju o publici: “Neko ko sada upravlja kineskim meteorološkim satelitom govori: ‘Ma, koji k***!?'”    

Mlažnjak je nastavio grmiti nebom, a pilot je hrabro nastavio s pothvatom.

“Kako bih se izvukao iz ovoga, morat ću ići dolje i desno. A onda ćemo se vratiti iznad i pokušati baciti pogled na njega”, objašnjavao je kolegi što čini.

“Čini mi se da će se jaja do tada rasplinuti”, kazao je EWO.

“Možda”, prihvatio je rizik pilot.

Udaljili su se i kad su iz aviona ugledali crtež u svoj njegovoj veličanstvenoj veličini, pukli su od smijeha u kabini. Stali su ga snimati, a onda se sjetili da će im u zapovjedništvu zbog ovoga sigurno imati teške slomove živaca, pa su snimke izbrisali.

“O, da! To je je*** čudesno!”, likovao je pilot.

“E, to je k***!”, bio je pun respekta EWO na njegovo djelo. “Čovječe, fasciniran sam da se sve održalo tako dugo!”

A onda su odlučili za dojmove pitati kolege u drugom mlažnjaku.

“Pilot alfa je rekao: ‘Čovječe, nacrtat ću k***.’ EWO alpha je rekao: ‘Je, to je odlična ideja'”, poručio je kolegama EWO preko radioveze.

Uskoro se začulo pilota drugog mlažnjaka:

“Vaše likovno djelo je čudeno.”

U nastavku izvještaja postaje očito da je proteklo još neko vrijeme prije nego su mladići shvatili da im stvar neće biti još dugo zabavna.

“Ubrzo sam shvatio razmjere onoga što smo učinili, da ispušni tragovi ostaju duže nego što smo predvidjeli”, napisao je i počeo objašnjavati što je pokušao kako bi ga prekrio novim ispušnim tragovima.

Preletio je jednom preko njega, ali time nije postigao ništa. Nebeski penis ostao je savršeno vidljiv. A onda im je počelo ponestajati goriva i morali su se vratiti u bazu Whidbey Island. Sletjeli su i nije prošlo dugo kada je zamjenik komodora Pacifičkog krila za elektronski napad nazvao bazu i tražio dežurnog komandira. 

EA-18G Growler | Author: USA Navy/ public domainUSA NAVY/ PUBLIC DOMAIN 

Ovaj mu je potvrdio da su tog poslijepodneva u tom području letjeli mlažnjaci i da su nacrtali penis. Na mail je uskoro dobio fotografije penisa na nebu. I onda se s time uputio prema pilotu i EWO-u iz onog aviona. Čak im nije morao pokazati dokaz. Čim ih je pitao da li se tokom leta nešto dogodilo, sve su mu priznali.

“Jedan od njih je rekao da je izbrisao fotografije crteža iz svog mobitela jer ga je bilo stid, a i kako bi spriječio da slučajno do fotografija dođe neko drugi”, zapisao je istražitelj.

Obojica su se izvinili, bilo je jasno da im je iskreno neugodno. Ali, nije im puno pomoglo. Stigao je glavni šef baze i kada je vidio i čuo što se točno dogodilo…:

“Odmah se razbjesnio. Dvojicu poručnika je pitao imaju li blagog pojma kakve će biti posljedice njihovog postupka”, stajalo je dalje u izvještaju.

Ispalo je da su im mornarički službenici najozbiljnije prijetili da će ih disciplinski goniti, ali se istražitelj založio za njih, jer nikada prije nisu imali nikakvih problema s disciplinom, te je predložio da im se samo uruče “pisma s uputama, ali ne kažnjavajuće prirode”.

Rekao je da je njihov postupak bio nezreo, prostački i neprofesionalan, ali da nije bila riječ o postupku s predumišljajem, da uostalom njihov ranije pokazani karakter nije pokazao da bi bili takve osobe. Ono što je bilo doista ozbiljno, dodao je, bilo je da se Mornarica time osramotila pred javnosti, te je ugrožen ‘strateški narativ’ o kojem ovisi opravdanost programa letačkih sati.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...