Antikorupcijska mreža u BiH – ACCOUNT organizovala je danas u Bihaću javnu debatu pod nazivom “ ZDRAVSTVO  – prioriteti u prevenciji i borbi protiv korupcije,sa posebnim osvrtom na primjenu Pravilnika o prevenciji i borbi protiv korupcije u zdravstvenim ustanovama  u BiH“.

Iako je mali broj onih koji se odazvao današnjoj debati, izneseno je bezbroj primjera koji dokazuju postojanje korupcije i u našim zdravstvenim ustanovama. Jedan od zaključaka je da ljudi nisu dovoljno educirani  sa svojim pravima  te da je strah ono što ih  spriječava da javno progovore o ovoj negativnoj pojavi u društvu, a kamoli da je prijave.

Malo je onih koji su danas željeli razgovarati o korupciji u zdravstvu što, prema mišljenju organizatora, dokazuje da građani nemaju motivaciju, da nisu dovoljno  educirani po ovom pitanju te da ih u svemu tome spriječava strah za vlastiti život.

Jedna od učesnica skupa je i Mirsada Dženanović, koordinatorica Udruženja oboljelih od raka dojke USK. Smatra da je veoma bitno što češće govoriti o korupciji u zdravstvu jer se sa ovom pojavom, kako kaže, susreću i njene članice.

Plaćati  za život je kažnjivo i protiv toga se treba boriti, kaže Dženanovićka, koja tvrdi da je jedna  od njenih  prijateljica,  čak i na samrtničkoj postelji, bila prisiljena liječniku  pružiti novac.Nažalost, negativne primjere naveli su i ostali prisutni, koji su i sami  svjedoci  koruptivnih djela u zdravstvenim ustanovama.

Problem je kažu u samoj svijesti ljudi, koji žive u uvjerenju da ništa ne može bez potplaćivanja, zbog čega najviše trpe obični građani. Otvoreno govoriti o ovoj pojavi u svim segmentima života, educirati se i jedinstveno nastupati, primjer je antikorupcijske borbe u koju se pored građana moraju uključiti sve relevantne institucije, jedan je od zaključaka današnjeg skupa.

KOMENTARI:
Loading...