Sa samo 13 godina Garland je iskušala sreću na audiciju ispred moćnog producenta Louis B. Mayera iz MGM-a (Metro-Goldwyn-Mayer).

Garland, pravim imenom Frances Ethel Gumm, očarala je svojim jakim a svilenkastim glasom. No, Mayer, kao i svi ostali, nisu bili zadovoljni izgledom pretpubertetlije.

Svoj je prvi film Garland snimala 1936. godine, u dobi od samo 14. Film se zvao “Pigskin Parade”. Do tada je sa sestrama, Dorothy Virginijom i Mary Jane Gumm nastupala po vodviljima, posebno u Chicagu.

Tokom produkcije i promocije “Pigskin Parade” Mayer i svi njegovi kolege jasno i glasno su Garland govorili da je “debela, grbava i ružna” te sa izgleda kao “svinja sa kikicama” kada ju se gleda kroz okno kamere. 

WIKIPEDIA Stavili su je na tako žestoku dijetu da jedva da je unosila nekoliko desetina kalorija dnevno.

Mlada djevojčica vrlo brzo se navikla na rutinu gdje se prvo izgladnjuje do ruba nesvjestice, onda se prejede, pa povraća. Sve je to radila kako bi udovoljila nerealističnim standardima producenata.

Najgore od svega jest što su se njenim izgledom i težinom bavili svi na setu, te si prosljeđivali poruke o tome kako ružno ili nedovoljno vitko mlada glumica izgleda. Zvali su je, pred njome, “ružnim pačetom industrije.

Maltene su je zlostavljali. Stavili bi ispred nje hranu ali ona je morala pokazati suzdržanost te ne pojesti niti griz. Stavili su je na niz lijekova da joj ubrzaju metabolizam i drže je budnom, a preživjela je i pipkanja, upucavanja i seksualno maltretiranje koje je krenulo kad je imala samo 16.

Tako tvrdi Gerald Clarke, autor njene biografije, a u svojim memoarima, na temu seksualnog zlostavljanja Garland je napisala “nemojte misliti da svi nisu pokušavali”.    

To je trajalo godinama sve dok mlada glumica nije rekla oštro zbogom MGM-u što je Louisa Mayera nagnalo na suze jer je tvrdio da je “zaljubljen u zvijezdu”. 

Judy Garland | Author: Wikipedia

Udavala se pet puta, a od toga su četiri braka završila u razvodu. Tokom prvog braka ostala je trudna, ali u strahu kako će to utjecati na njenu karijeru, MGM i njena vlastita majka prisili su je na pobačaj koji je ostavio teške emocionalne ožiljke. 

Kako je “odrastala” tako su droga, i različite vrste lijekova, postali dio njeme svakodnevice, i početak njenog kraja. Uz to, prošla je nekoliko živčanih slomova radi kojih je hospitalizirana, a nekoliko se puta pokušala i ubiti. 

Judy Garland i Liza Minelli | Author: Wikipedia

Kad je stigao sumrak njenog života, kći ju je opisala kao “beskućnika bez dolara”. Liza Minnelli, njena najstarija kći, pomogla joj je s financijama. S pravom, jer je Garland zarađivala oko 100 dolara po noći, pjevajući nekoliko puta sedmično u prljavim barovima.

 Njena prijevremena smrt dogodila se kad se slučajno predozirala barbituratima – ovisnost koju je razvila zahvaljujući svojim godinama u industriji.

Uprkos svom tragičnom kraju, Los Angeles Times zabilježio je njenu ttvrdnju da je sretna jer se udala za petog muža.

“Konačno, konačno – volim i voljena sam”, rekla je zvijezda. Možda joj je brak bio kratkotrajan, ali je barem, ako joj je vjerovati, napokon pronašla ljubav. 

Umrla je svega nekoliko mjeseci kasnije, sa 47 godina, a iza sebe je ostavila djecu Lizu Minelli (iz drugog braka), te Lornu i Joeyja Lufta (iz trećeg braka).

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...